Csatlakozz hozzánk

Tesztek

A darázs fullánkja: Mini Cooper S teszt

Sokan mondják, hogy nem is rendes autó, olyan kicsi. Badarság. Azt is sokan állítják, hogy teljesen női autó, méretei, illetve divatos külseje miatt. Na tőlük megkérdezném, vajon volt-e már közös élményük valaha egy Minivel?

Közzétéve

ekkor

Sport módban gyakran bele is durrog a kipufogóba, amelynek alaphelyzetben is szép sportos hangja van ami szerencsére nem túl hangos. Hab a tortán, hogy visszaváltáskor még gázfröccsöket is ad

A tesztautóval való találkozás előtt, nem igazán értettem, hogy miért tartanak annyian Minit, miközben egy igazán kicsi autót vettek sok pénzért, amely lényegében 2 személyes, semennyi csomagtartóval. Aztán kaptam az alkalmon, és elhoztam az új Cooper S-t, majd ezután minden megváltozott bennem. Most már mindenkit megértek, hiszen a Mini teljesen szabad életérzést nyújt, miközben tele van fiatalsággal és pajkossággal, ami minden pillanatban elkíséri a vele utazni vágyókat.

Bizony miután az ember egyszer beleül, utána nincs kiszállás, ugyanis akiben található valamennyi stílusérzék, annak egyből elragadja a szívét ez a picurka dög, és rögtön vele akarja élni a mindennapjait, legyen az illető nőnemű, vagy akár férfi, ugyanis a Mini az erősebbik nemnek is simán megfelelhet. Főleg amióta megnövekedtek az autó méretei, mert a harmadik generációs új Cooper, már lényegesen nagyobbra sikeredett, mint az ősei, azonban én úgy gondolom, hogy a gyarapodás jól áll neki, hiszen sokkal autószerűbb formaterve lett, mint a valóban mini elődeinek.

Micsoda színek…

A SÉK-AUTÓ futómű és gumiszervizben a korszerű informatikai és logisztikai háttérnek köszönhetően az ablaktörlőtől a vonóhorogig  több százezer  gyári- vagy az eredetivel megegyező minőségű utángyártott- alkatrész áll rendelkezésre 24 órán belül a profi szolgáltatások mellett.

Ha megnézzük a számokat, akkor láthatjuk, hogy tényleg sokat húzták és nyújtották az új Coopert, hiszen 98 milliméterrel sikerült hosszabbra a közvetlen elődjénél, míg szélessége 44, addig a magassága 7 milliméterrel nőtt. Persze a tengelytávja sem maradt a régi, amelyen bőven érezhető a 28 mm plusz, főleg az autó hátsó sorában, ugyanis már-már begyűrhető két kisebb felnőtt az első ülések mögé.

Így már sokkal élhetőbb a Cooper S-nek nevezett méregzsák, arról nem is beszélve, hogy mennyire jól néz ki, és mennyire feltűnő, ugyanis nem is egyszer fordult elő velem, hogy odajöttek hozzám, miközben várakoztam az autóval, és megkérdezték, hogy mennyiért juthatnának hozzá egy ilyen Cooper S-hez, mert nagyon bejön nekik. Ja, és azt is hozzátenném, hogy nem csak hölgyek kérdezgettek, hanem urak is bőséggel. Ezen mondjuk nem igazán lepődtem meg, ugyanis nekem is leesett az állam, amikor először megláttam a tesztautót, ebben a nagyon feltűnő Volcano Orange fantázianevű fényezésben, amin még sokat dob a motorházfedél matricázása is.


Azonban ami nagyon minőségi, és nagyon tetszetős is egyben, hogy a tető, illetve az oszlopok is, fényes lakkfekete színt kaptak, akárcsak a felnik, amelyeknek köszönhetően igazán prémium kisugárzása van a Mininek. Persze az is hozzátartozik a sok jóhoz, hogy az autó fényezésén mindenféle kosz, és ujjlenyomat is simán észrevehető, illetve a fényes fekete felnit az ember annyira félti, hogyha meglát egy sérülést rajta, akkor nyomban a kardjába dől.

Még hozzátenném a külsejéhez, hogy a Cooper S morcosítása sokkal látványosabbra sikeredett, mint az elődeié, ugyanis mindenhol króm keretek, illetve légbeömlők találhatók, és még motorháztető púposítás is van a sportosság jegyében. Ha belülről vesszük górcső alá, akkor ugyanazt elmondhatjuk, mint a külsejéről. Iszonyatosan divatos. Minden kiegészítője saját stílust követ, semmi hagyományos részlet, vagy akár csak egy megszokott kapcsoló. Apropó kapcsolók. Pontosan úgy néznek ki, mintha egy helikopterből csempészték volna át őket, miközben olyan finomra sikeredtek, hogy perverz élvezet kapcsolgatni őket…

Green módban így néz ki a kijelző, és ilyenkor tényleg 6 liter körüli fogyasztás is elérhető


Amit nagyon érdekesnek találok, hogy belül is kaptunk fényes zongoralakk betétet, ahogy manapság majdnem mindenkitől, azonban a Miniben lévők nem szívták magukhoz a port, és nem is koszolódtak annyira látványosan, mint például az előtte tesztelt Renault Clio GrandTour betétjei. A középkonzol többé már nem mérőműszer, hanem egy általános multimédiás kijelző, amely megtartotta kerek formáját, és a szélére több színben világító LED fénycsík került, ami menet közben azért próbálja mutatni a motor fordulatszámát, azonban a leghangsúlyosabb szerepe a hangulatvilágítás fenntartásában keresendő.

És ez megy is neki, ugyanis mindig más színben pompázik, főleg ha valamilyen módot állítunk rajta, ugyanakkor sok más helyen is elhelyeztek még égőket, hogy minél otthonosabban, és nyugodtabban lehessen ingázni a Minivel. Főleg a sötétben észrevehető, és hát mit is mondhatnék rá? Nagyon menő, nagyon hangulatos, ezáltal az ember a legjobb éveiben érzi magát tőlük, amikor még a legnagyobb gondja az volt, hogy csajozzon, pasizzon, és mellette bulizzon. E mellet tényleg hasznos funkciói is vannak. Menet közben valós időben figyelhetjük, hogy mennyire takarékosan vezetünk, vagy épp azt, hogy mennyi teljesítményt használunk, így egy mozgó fékpadunk is lett a Miniből.

A keret nélküli ajtók fokozzák a sportosságot és a szélzajt is felerősítik


Az ülések igazán sportosra sikeredtek, hiszen nagyon jó oldaltartásúak, azonban a szélesebb személyek nem biztos, hogy kedvelni fogják. Ahogy már említettem, érződik az autó méretnövekedése az utastérben, ugyanis már nem teljesen lehetetlen feladat egy átlagos felnőttet hátra berakni, viszont ennyi ember cókmókját már lehetetlen elhelyezni a Miniben. Ezt nagyon könnyedén kijelenthetem a 211 literes csomagtér láttán, amely maximum két kisebb utazótáskának nyújt megfelelő tartózkodási helyet.

244 liternyi csomagtér épp elég a napi bevásárlásra


Motorikusan a Mini Cooper S sokat változott, ugyanis az előző generáció 1,6 literes turbómotort használt 184 lóerővel, míg az új már 2 literes, és kettős megfúvású turbós, ezáltal a karaktere sokkal kulturáltabb. Persze a 192 lóerős erőforrás nagyon tud harapni ebben a kis autóban, amely csak 1135 kg önsúllyal rendelkezik. A nagyon, úgy is értendő, hiszen sport módba kapcsolva, előjön a 6,8 másodperces gyorsulási érték, ezáltal szinte minden indulásnál csak úgy szétszaggatja az első gumiabroncsait, és még kettes fokozatban is kipörög.


A hangélmény szintén nagyon vadra sikeredett, ugyanis minden felváltásnál sziszeg a turbó, illetve gázelvételkor durrog a kipufogó, mi meg úgy érezzük, hogy egy rally autóban ülünk. Csak vigyázzunk mennyire nyomjuk neki, mert igazán nem nehéz feladat gyorshajtani ezzel a Minivel, és könnyedén begyűjthetjük a százezres bírságokat…

Persze nem csak sport módban haladhatunk, hiszen van még az arany középutat jelentő középső állás, illetve a Green Mode, amely olyan nyúlóssá teszi a gázpedált, hogy érzetre, egy tohonya 80 lóerős autóvá változtatja a Cooper S-t. Viszont a fogyasztásérték is csökken a pénztárcánk legnagyobb örömére. És a jó hír az, hogy nem fogunk belerokkanni az autó itatásába, ugyanis, ha nincsenek vadulós ambícióink, akkor simán levihető a fogyasztás 6-7 liter közé, ami még mindig nem a gyár által ígért 5,7 literes adat, de egy ilyen erős autótól azért nem rossz.

A fekete felnikre nagyon kell vigyázni. A fék teljesítménye nagyon jó, viszont a futómű hangolása elég kemény


Az egyik legszélsőségesebb pontja az Cooper S-nek, a futóműve. Egyértelműen kijelenthető, hogy nem a magyar utakra tervezték, hanem az egyenletes nyugati aszfaltra, ugyanis itthon simán képes a vesekövünk eltávolítására. A kis karosszéria csak úgy pattog ezeken a rossz utakon, ami sajnos nem kellemes, viszont tökéletes gyors kanyarvételkor, ha éppen sietnénk, vagy vadulnánk a kocsival.

Sajnos a BMW elég drágán méri a prémiumtermékeket, így a Mini sem az olcsó autók közül való, amit simán észreveszünk, ha megnézzük, hogy mekkora méretet kapunk mennyi pénzért. Ugyanis a Mini Cooper S, 6 520 000 forinttól elérhető, ami alapból sem kevés, azonban a tesztautónkhoz hasonló példányért már közel 9,5 millió forintot kell a kereskedőnél hagyni, melyből már egy jól felszerelt Ford Mondeo is kihozható, ami azért sokkal nagyobb. Persze nem egy kategória a kettő és nem is ugyanazoknak az embereknek szól.

Ilyen feneket bármikor nézegetnénk otthon is


TA Ítélet:
A Mini-életérzés olcsóbban is elérhető, azonban nem sokkal, mivel a sima Cooper változat 136 lóerővel, szintén nem rossz menetteljesítménnyel, 5.609.000 forinttól lehet a miénk. Összegzésként elmondható, hogy ha meg tudja fizetni, akkor bárkinek nyugodt szívvel ajánlható a Mini, ugyanis egyaránt jó városban a könnyű parkolhatósága által, illetve autópályán is a dinamizmusa miatt, és még emellett nagyon élvezetes, nagyon fiatalos, és valószínűleg a legstílusosabb autó a kategóriában.

A motorháztetőn lévő nyílás sajnos csak dizájnelem, pedig lehet, hogy jót tenne egy kis menetszél a zsúfolt motortér hűtésének

Előnyök / hátrányok – Mini Cooper S 2014

  • Egyedi megoldások az utastérben
  • Nagyon erős és kis fogyasztású motor
  • Vezetési élményt ad ahányszor csak beleülünk
  • Minőségi kidolgozás
  • A hátul utazók lábtere még mindig nagyon kicsi
  • A váltókar mozgatása akadós volt, amikor szépen lassan próbáltunk vele váltani

Ilyen környéken érzi magát otthon a Mini. Kanyarvadászatra gyakran érdemes elvinni

Na ide ejtsen be valaki egy csavarhúzót… 192 lóerő és 280 Nm nyomaték lakik a motorháztető alatt, amiben az a legjobb, hogy ha nem akarjuk nagyon hajtani, akkor még takarékos is

Itt a mozgó fékpad kijelzője. Valós időben kapunk ezen a kijelzőn infót, hogy épp mekkora teljesítményt használunk

Gokart módban ilyen pirosra vált a kijelző, és a kipufogó hangja is sportosabbá válik

A bemélyedés amellett, hogy nagyon jól néz ki, de funkciója is van. Ha felnyitjuk a csomagtér ajtaját, akkor a rádióantenna ide simul be

A műszerfalon nagyon szép rajzolatú a színes LCD kijelző, amely elég információval látja el a vezetőt. A kilométeróra melletti kis piros csíkok jelzik az üzemanyagszintet

Áuuuú de szép…

Helikopter kapcsolók a középkonzolon. Amikor először beülönk az autóba és kinyomjuk a kuplungot elkezd pirosan izzani a kapcsoló, hogy tudjuk mi a dolgunk. Majd lenyomására indul és áll le a motor. Minden Miniben ilyet találunk már. A kulcsos indítást nem gyártják már

Nagyon igényes a beltér kialakítása és viszonylag sokat nőtt a hely hátul is

További Mini cikkeinkért kattintsatok IDE

MINI PACEMAN COOPER S tesztünket pedig ITT olvashatjátok

_

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Instagrm

Hirdetés

Népszerű