Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Üvöltő Mandarin: Ford Focus ST kombi teszt

Mi az: sárga, és nem fér be a konyha ajtón? A villamos. No és ez a Focus ST. Sárga mint a kombinó, morgós mint Jeremy Clarkson és pörög, mint egy Michael Bay film.

Közzétéve

ekkor

A tagline ne tévesszen meg senkit, ezúttal a szó Olivér kollégánké, aki egyébként elképesztő albumot rittyentett a kocsiról, érdemes a galériában körülnézni.

Ahogy az már kiderült, én ritkán szoktam tollat ragadni, főként a háttérben, a kamerák mögött húzódom meg, mondhatnám a vizuális oldalra erősítek rá. Míg legtöbben a praktikumra vagy a sportosságra figyelnek egy-egy autó jellemzésénél, én főleg a megjelenésre és a tervezők apróságaira fókuszálok kamerámmal. Azon apróságokat veszem górcső alá, amik egyéniségé és emlékezetessé tesznek egy járművet. Ugyan furának hangozhat, de szeretek egy-egy autóhoz egyedi zenei albumot is összerakni, azon első benyomások alapján, amik az első napok során érnek az autót vezetve. Mondhatni, hogy egy soundtrack ami a legjobban összefoglalja egy autó karakterét. Pl. a Mercedes SLS nálam az ACDC War Machine-ével, a BMW 114i Rick Astley Sleeping-ével, a Ford Fiesta 1,0 Ecoboost Zséda Dance-ével él emlékemben. Vegyes felvágott, ahogy maguk az autók is.

Így amikor megkaptam – kollégám szavait idézve – a ‘kombinó sárga’ ST-t, elkezdtem kutatni ezután a dallam után. Először a sárga szín láttán, ami az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, Coldplay-től a Yellow jutott eszembe. Ami ugyan valóban fenséges, ám inkább egy szerelmi vallomás lenne, nem illik igazán ide. Persze ettől még az albumon a helye. Csak úgy mint Rita Ora Radioactive-nek is, ami egy remek futó zene és örömóda (Ally McBeal). Hallatán minden depresszió elszáll és ahogy bőrünk a napsugárzást befogadja és átalakítja, úgy áraszt pozitív energiákat az egyedi, csak ST modellekhez rendelhető szín is.

Az autóba huppanva sportos bőr fotelek és komor fekete belső fogadott, ami optikailag nagyon kellemes folytatása a világos külsőnek. Míg a sárga napsugaras jókedvre derít az autóhoz közeledőket és a bátrakat, akik meglépik ezt a színválasztást, addig a belső nyugalmat és kiegyensúlyozottságot sugároz. Szerintem ez a színkombináció sokkal jobb, mint a sötétkék és fekete, ami tavaly 5 ajtós formában járt nálunk. Dinamikus ívek, kék és piros belső világítás, kicsi zűr és gomberdő a rádió körül – ez jellemzi a műszerfalat és a belső teret. Finoman épül fel, mint a The Temper Trap Love Lost dallama. Ugyan akad egy két műanyag amibe bele lehetne kötni, de ezt a menetdinamikai tulajdonságok úgyis feledtetik.

Richi igen részletesen írt akkor az ST csomaggal szerelt autóról, illetve remekül egészítette ki saját írását később a kombi karosszéria jellemzésével. Hogy ne legyen annyira terjedelmes olvasmány jelen cikk, így tőle idéznék egy-két gondolatot, amivel teljesen egyet értek én is:

ST. Két betű, aminek láttán garantáltan felpörgünk, a másik hasonló rövidítést pedig ide sem merem írni, mert többen leszédülnek a székről. Különben is, arra még várni kell egy kicsit, szóval ráérek majd akkor sokkolni mindenkit. De maradjunk még az ST jelölésnél! Jelenleg ugyanis ez a Focus legcombosabb verziója, viszont még mielőtt belemennénk a részletekbe, ejtsünk pár szót a hiányzó hengerről! Az eggyel korábbi verzióban csodásan daloló, öthengeres erőforrás duruzsolt, ám az újban visszatértek a négy cilinderes erőforráshoz. Miért tértek vissza? Mert az első generációs Focusban is négy hengeres volt az ST motorja, igaz, akkor még nem lélegeztette turbó egyáltalán. Ma viszont már igen, így nem meglepő, hogy a legújabb verzióban még az első RS-nél is erősebb, szám szerint 250 lóerős ménes tanyázik. Ez pont 25-tel több mint eddig volt, a még korábbi, vagyis szívó motoros ST-nél pedig 80 lóval többet pakoltak be az erőforrásba. Tulajdonképpen ez ma már alap követelmény, tehát amikor a szívó motorok elkötelezett híve, vagyis a Honda is belefogott a turbós Civic Type-R fejlesztésébe, azt hiszem nincs mit magyarázni a feltöltős erőforrás népszerűségén. Egy kicsit elkalandoztam, úgyhogy ugorjunk is vissza az új Focus ST-hez! Szóval eggyel kevesebb henger van benne, viszont erősebb lett. Az autó kedvelői ebből valószínűleg csak annyit értettek meg, hogy elveszett egy cilinder, a többit mintha nem is mondtam volna. Miért? Aki hallott már öthengeres Focust, az tudja, miről beszélek! Nem igazán lehet szavakkal leírni, szerintem elég, ha annyit mondok, hogy a legtöbb tulajdonosnak valószínűleg azért volt gyorshajtási bírsága, mert csak a hangra figyelt. …

Az öthengeres mély duruzsolásához képes az új erőforrás tényleg csendesebb, bár ezt részben a nagyon jó szigetelésnek is betudható. Ám azért akad itt egy történet, ami érdekes lehet egy zöngére.

Miután átvettem kollégám kezeiből az ST-t első utam dimbes-dombos utakon keresztül anyósomékhoz vezetett, akikhez becsöngetve rögtön megjegyezésre is került közeledésem akusztikai élménye. Ez ugyan ellent mond kicsit kollégámnak, de íme a fordulat. Egy nappal később városból kifelé haladtunk anyósommal és az ST-vel. Természetesen ilyenkor jó vej módjára módjával adagoltam csak az élményeket. Semmi duhajkodás, semmi felpörgetés. A túra végén anyósom oda fordul hozzám kérdően: “Te, ez ugye nem ugyan az a kocsi…?” No erre varrjon gombot aki szabó génekkel van megáldva.

Akusztikus skizofrénia, mint a Florence + The Machine Breath of Life száma. Gyors és lassú részek ritmikus váltakozása adta zenei élmény. Elsőre teljes káosz, melyen, ha kiismerjük, a gázpedál állásával karmesterként lehetünk úrrá. S mint minden nagy zenekari koncert, ez is addiktív.

Ezt próbáltam a képek megalkotásával is jelképezni. Nem sajnálva az időt az editálástól, hogy minden kép részleteiben is olyan aprólékosan kidolgozott legyen mint maga az ST, mondjuk egy flottás Focus testvérhez képest. Sokáig gondolkodtam, hogy mi is lenne a legjobb helyszín és optikai beállítás, fények stb. míg rájöttem, hogy pont ez a kettősség adja ennek a modellnek az unikum jellegét.

A fogyasztás oldaláról összefoglalva a tesztperiódus néhány napját, avagy két tank 95-ös elégetése után; az odalépés akusztikus élményt és magas fogyasztást, míg a megfontolt haladás akár 9-10-es átlagot eredményez. Azaz egy ideális verda egy magamfajta 30-40 közötti fiatalnak család alapítási tervekkel és egy ebbel. Összesen talán két ponton tudnék kritikával élni az ST-t illetően: 1, örültem volna egy standard 50 literes tanknál egy mérettel nagyobbnak (pl. 70 l), illetve az USA piacon használt infotainment egységnek, amely egy nagy érintő kijelzővel helyettesíti az összes fontosabb funkciót, így fókuszáltabbá és használhatóbbá teszi a belsőjét az autónak.

Összegezve az ST-t, bennem egy fiatal banda száma és annak szövege foglalta a legjobban össze a vele eltöltött napokat: 5 Seconds of Summer – She Looks So Perfect.

You look so perfect standing there (…)
I got your name tattooed in an arrow heart (…)
I made a mixtape straight out of ’94 (…)
And I know now, that I’m so down (…)

Alábbi sorok durva fordításban:
Oly tökéletes ahogy ott áll…
Hogy még nevét egy szívben a testemre tetoválnám…
Még egy zenei válogatást is dedikáltam neki…
S most már tudom, hogy nincs innen tovább… életem megváltozott.

Rendben, elismerem… ezek a sorok eléggé kiragadottak, de számomra mégis jól fogalmazzák meg, hogy miért fogok következő autóm választásánál a józan ész helyett inkább a szívemre hallgatni. Hisz egyszer élünk, szeressük azt amit vezetünk. Válaszunk olyan autót, ami megfelel egyéniségünknek. Bár a ránc felvarrott verzió is itt kopogtat már az ajtóban (http://www.tesztauto.hu/hirek/meg_morcosabb_lett_a_focus_st), nálam célba talált az ST; minden kis hibájával. Persze,

Focus ST Tracklist:
10. Chromeo – Jealous (I Ain’t With It)
9. Calvin Harris – Summer
8. Anjulie – You and I
7. Semisonic – Secret Smile
6. Coldplay – Yellow
5. Rita Ora – Radioactive
4. The Temper Trap – Love Lost
3. Thin Lizzy – The Boys Are Back In Town
2. Florence + The Machine – Breath of Life
1. 5 Seconds of Summer – She Looks So Perfect

Hozzászólások

komment

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Instagrm

Hirdetés

Népszerű