Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Hova tovább? – Volkswagen Passat 2.0 CR TDI Higline

Ez már nem az a Passat, amit eddig megismerhettünk.

Közzétéve

ekkor

Három kérdés fogalmazódott meg a legtöbb emberben, amikor megmutattam neki a legújabb Passatot. Az egyik a „Hova tovább, mit lehet még kitalálni?” a másik a „Minek ennyi féle ketyere egy autóba?” a harmadik pedig a  „Mi lesz akkor ha ez a sok apró kis elektronikus kütyü elkezdi beadni a kulcsot?”. a szedjük szépen sorba ezeket a kérdéseket.

„Hova tovább, mit lehet még kitalálni?” és „Minek ennyi féle ketyere?”

Az év autójának is megválasztott, 2015-ös Passatból egy 240 lovas, 2.0 TDI, Highline felszereltségű, minden jóval tele szórt példányt kaptunk. A teljesség igénye nélkül volt itt sávtartó elektronika, intelligens LED lámpa, fényszóró asszisztenssel, teljes digitális műszerfal (sem a fordulatszámmérő sem a sebességmérő óra nem analóg már), távolságtartó tempomat, beépített 10 gb-os winchester, bluetooth, cd, dvd lejátszó, USB kimenet, AUX kimenet, SD-kártya, hatalmas TFT kijelző, navigáció, keréknyomás ellenőrzőrendszer, AdBlue, vezetési mód választó, 7 sebességes DSG,  elektromos ülések, amelyek hűthetők, fűthetők és így tovább és így tovább… Millió kis extra, melyek közül valamennyi tényleg fontos szereppel bír míg mások nem olyan jelentősek. Persze lehet zenét hallgatni bluetooth vagy usb kapcsolat nélkül is de tüzet is lehet gyújtani kovakővel, mégis az öngyújtót használjuk a legtöbben. A fejlődés megállíthatatlan és ezek az eszközök mind a kényelmünket szolgálják. Egy urban legend szerint Bill Gates azt nyilatkozta a 70-es években, hogy 640 kb-nyi memória mindenre elég kell, hogy legyen. A mikrómban több van ennél. Mindannyiunk zsebében ott lapul már az okostelefon, ami vagy tele van zenével vagy épp a mobilneten keresztül hallgatjuk az online rádiókat. Mennyivel kényelmesebb ez, mint az otthon kiírt CD-t hetvenkettedszerre is áttörölni, hogy hátha átviszi még az olvasó fej a Mariana-árok mély barázdákat. A világ átalakulóban van és az autóiparnak figyelemmel kell lennie ezekre a trendekre. Aki mégis makacsul kitart a véleménye mellett, annak ajánlom, hogy hajítsa el az összes navigációs eszközét és egy hagyományos térképpel találjon meg egy sikátort mondjuk Tokió közepén. Sok sikert, várom a beszámolókat!

A kényelmünk mellett rengeteg technikai újdonság a biztonságunkat szolgálja. Lehet, hogy méregdrágán rendelhetők csak ezek az extrák, hisz valószínűleg a kifejlesztésük is euró milliókba került, de véleményem szerint ha csak egy ember életét megmenthetjük vele, akkor már megérte a befektetést. Azok az eszközök, amelyek most még csak a prémium modellekben találhatók meg, szép lassan levándorolnak az alsóbb kategóriákba is. Így volt ez eddig is. Próbáljon venni az ember Fabiat vagy Corsat, ABS vagy kipörgésgátló nélkül. Itt térjünk rá a…

„Mi lesz akkor ha ez a sok apró kis elektronikus kütyü elkezdi beadni a kulcsot?” kérdésre.

Mi lenne? Az első pár évben (gyártótól függően) ott a garancia, ami megóv minket a nagyobb pénzkiadásoktól ha esetlegesen elromlik valami az autón. A világ azonban ez idő alatt sem áll meg. Egyre több modell fogja kínálni ezeket az extrákat, folyamatosan fejlődnek a szervizek, egyre több utángyártott vagy bontott alkatrészt lehet majd találni. Ebben sincs semmi újdonság. Szépen néznénk ki ha a szervizek és az alkatrész ellátás megragadt volna mondjuk 1989-ben. Milyen drága lenne egy klíma feltöltés, vagy egy PD elem cseréje, vagy igazából bármi ami nem Lada, Trabant, Wartburg esetleg Dacia. Egy szó
mint száz. Most még biztos mocsok drága ezeknek a modern kütyüknek a javíttatása de később ez is pont olyan természetes lesz mint kovakő helyett öngyújtót használni.

Na és akkor az autó. Hol is kezdjem? Hát. Nem véletlen lett az Év Autója. Hagy jegyezzem meg, hogy  hatalmas kritikus vagyok. A kákán is csomót találok de itt ez nagyon nehezen ment. Volt pár apróság, ami nem volt az igazi de azok tényleg annyira jelentéktelenek, hogy nem vonnak le az autó összértékéből. Mondom mindezt úgy, hogy soha nem rajongtam a logikus, ésszerű autókért, pláne nem a szedánokért. Mint vérbeli autób*zi, én mindig csak az igáslovat láttam bennük. Sehol semmi élvezet csak a józan ész diktálta megoldások annak az érdekében, hogy minél gyorsabban és nagyobb kényelemben jussunk el A-ból B-be. A gyorsan menéssel nincs is gond sehol. Bármely gyártó, tetszőleges modelljének teljesítménye bőven elegendő, ahhoz, hogy a magyar sebességkorlátok által megszabott lehetőségeket kihasználjuk. Viszont a kényelem. A kényelem az már más. És itt mutatkozik meg a Passat igazi ütőkártyája.

Az első tesztnapot egy kellemes 500 km-es túrával indítottam és egy percig nem kívántam meg, még egy rövid pihenőt sem. Az ülések remekül ölelnek körül. Nem olyan szorosan mint egy verseny Recaro, hanem épp annyi helyet hagyva, hogy kényelmesen mocoroghassunk benne. A három küllős kormány fogása remek. A borítása nem csúszik a kézben és a hüvelykujjnak kialakított mélyedések is épp ott vannak, ahol azoknak lenniük kell. Nem ugrálok a túlbonyolított multikormányokért. Könnyen elveszhet az ember a gombrengetegben és már nem is az útra figyel. A Passat kormánya viszont letisztult és ésszerű. Az első 100 km-en megtanultam vakon kezelni. Pont úgy, mint a 10 éves tévém távirányítóját.

Az érintőképernyő a Peugeot 508-ban található teljes inverze. Elérhető távolságban van a vezetőüléstől, a szoftver pedig teljesen zökkenőmentesen fut. Nincs akadás, nincs bug, nincs felesleges várakozás. A telefont kb. 15 másodperc alatt szinkronizálta. Attól a pillanattól kezdve ismeri az összes zenénket, telefonszámunkat sőt ha akarjuk a képeinket vagy egyéb tartalmainkat is. Az egyik kedvenc fícsöröm a középső TFT kijelző előtt található kis infra érzékelő. Ha épp nem buzeráljuk a kijelzőt, akkor az alsó menüsör összecsukódik, hogy ne takarjon ki más fontosabb részeket. Amikor azonban hozzá akarunk érni, hogy átállítsunk valamit, a kis infrás érzékelő észreveszi, hogy a kezünk közelít az érintőképernyő felé és kinagyítja számunkra a menüt, hogy könnyebben eltaláljuk a megfelelő gombot a virsli ujjainkkal. Apró, nüánsznyi, hangya pöcsnyi  kis hülyeség, de az ilyen finom kis dolgok tesznek igazán különlegessé egy autót.

A másik kedvenc extrám a LED lámpa az intelligens fényszóró asszisztenssel. Amikor a barátaimnak megmutattam, hogy miképp is működik ez az extra, olyasmi reakciókat kaptam minthogy, „Ááááááoooo”, „Pffffffff”, „Haaaaagyjad mááááár”. Mindezek körítve a legválasztékosabb káromkodásokkal. Nem véletlen a teljes döbbenet. Egyszer kell automata módba tenni a fényszórót és soha többet hozzá sem kell nyúlni a bajuszkapcsolóhoz. Alacsony sebességnél, nagy erejű külső fénynél (kivilágított külterületi szakaszok), szembejövő autónál vagy épp előttünk haladó autónál azonnal lekapcsolja a refit. Na de nem ám csak úgy parasztosan, hogy vagy van távolsági vagy nincs. Szembejövő autónál lekapcsolja a baloldalit, a jobboldalit pedig elirányítja az út jobb szélére. A legjobb azonban az az egészben, ahogy észleli a táblákat és külön megvilágítja az embernek. Nagyon hasznos technológia és eszméletlen kiforrott módon működik a Passatban.

A feláras Dynaudio hangrendszernek köszönhetően olyan hangokat hallottam meg a zenéimben, amikről azodáig azt sem tudtam, hogy léteznek.  Nincs recsegés, nincs ablakremegés csak kristálytiszta szólamok. Megmutatnám a JBL embereinek, hogy ilyen egy rendes hifi, nem az, amit az 508-ba raktak.

Ejtsünk pár szót a motorról is. A jelenleg futó legizmosabb kétezres dízel. Két turbóval, 240 lóerővel és 500 NM-es nyomatékkal. Aki szeretne egy kis színt vinni szürke Passatos hétköznapjaiba, az ezzel a motorral vegye meg. Brutális, hogy milyet lép a gép. Állóhelyben csak úgy véletlenszerűen nyomkodva a gombokat, valahogy úgy hozta a sors, hogy sport módba kapcsoltam az autót, teljesen kiiktattam a kipörgésgátlót, kikapcsoltam az automata rögzítő féket, miközben a bal lábammal a féken álltam. Hirtelen lányos zavaromban a jobb lábam ráesett a gázra. Abban a pillanatban arra lettem figyelmes, hogy a motor felpörgött  úgy 2700-as fordulatig a kuplung viszont nem zárt össze, annak ellenére sem, hogy D-ben volt az autó. Leugrottam a fékről és, ami akkor történt, azt az időközben ki tudja honnan mellém keveredő, Civic Type-R sofőrje se nagyon akarta elhinni. A rajtelektronika olyat dobott a gépen, hogy a fejem nyomot hagyott a pihe-puha fejtámlában.

Ford Mondeo 2015

A teszt hét alatt lehetőségem volt kipróbálni az új Ford Mondeot is. Méghozzá szintén egy kétezres dízelt, hatos manuál váltóval. Kiemelném, hogy csupán kb. 10 km-t tettem meg vele. Remek kis autó. A motor nagyon halk , legalábbis a fülkébe nem nagyon jut be a zajából. Az ülések kényelmesek a váltó pedig rendkívül precíz. Az összes bajom a panoráma tető eszméletlen nyikorgása volt. De! És ez itt most egy hatalmas, nagybetűs DE! A Passathoz, annyi köze van mint magyar politikusnak a jó erkölcshöz. A Passatból átülve olyan érzés fogadja az embert mintha egy alacsonyabb kategóriájú autóba huppant volna be. Nem a Mondeo lett rosszabb. Dehogyis. A Ford a megfelelő tendenciában javított, a Volkswagen viszont, mintha kihagyott volna pár modellciklust a 7-es és a 8-as Passat között. Fényévnyi távolság van a két autó minősége között.

Kimerem jelenteni, hogy ezzel az autóval a VW már egyértelműen a prémium kategóriába tartozik. Izgatottan várom, hogy milyen pluszt tud majd nyújtani a hamarosan megjelenő új A4 ugyanezen technikai elemekre építkezve. Árban túl nagy már nem lehet a különbség, ugyanis a nálunk járt tesztalanyé is meghaladta a 16 milliót, ami rengeteg pénz basszus. Mondeot már nem is tudunk rendelni ennyiért. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy mit kínál ezért a Passat. Mert ugye a gyufa is olcsóbb mint az öngyújtó, de könnyebben el is fújja a szél.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Instagrm

Hirdetés

Népszerű