Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Fékezett habzás – Suzuki Splash 1.2 GS teszt

Korosodik a Splash is. Már nem volt elég a szemekre az uborkapakolás, szikéhez kellett nyúlni, hogy az ábrázat fiatalosnak tűnjön. Más lett, de leginkább ugyanolyan – az 1,2-es motor továbbra is „szemfényvesztően jó”.

Közzétéve

ekkor

Tavaly már járt nálunk a Suzuki modellpalettájának második legkisebb tagja, ráadásul ugyanezzel a felszereltségi szinttel. Tulajdonképpen elég lenne egy link arra a cikkre, hogy elmondjam az autóval kapcsolatos tapasztalataimat. Azt a tesztet ugyan nem én írtam, de minden szavával egyetértek. Ráadásul a Splash a lemezek alatt ugyanis jottányit sem változott.

Szükség volt persze az új fazonra is, nehogy a sok friss piaci szereplő között matuzsálemnek tűnjön – így kapott pár divatos kiegészítőt. Új az első lökhárító, amiben a ködlámpafészek sem maradt a régi, változott kicsit a motorháztető, markánsabb lett a hűtőrács, ami a legnagyobb itthon is forgalmazott Suzukit idézi. Szemből kapásból felismerni a frissített változatot, hátulról kicsit gondban lehetünk, de a sarkokba helyezett “szellőzők” biztos támpontot jelentenek, bár a – szintén új – barna szín majdnem teljesen elrejti ezeket a szépségtapaszokat. Megoldották a kötelező feladatot, nem is lett rossz az összkép, de ezzel mintha vesztett volna kicsit a bájából a Splash – nincs mit tenni, meg kell szoknunk komolykodó fizimiskáját. Nos, azt hiszem, ezzel végére is értünk a változásoknak, ám nem biztos, hogy ezektől meghűl a vér a versenytársakban.

A tágra nyitott szemek közé kapott egy nagyra tátott szájat

Pedig van valami olyan a kis Suzuki tulajdonságai között, ami kiemeli a kategóriából. Ez pedig az építési mód. Míg a többiek a földközelben maradtak, addig a Splash az ég felé törekszik, 10-12 centivel nő a Citigo, vagy a C1 fölé. Így teljesen másképp ülünk benne, természetesebb tartással, és a kalapot, kucsmát sem kell a fejről leemelni vezetés közben. Elméletben ezzel több helyet is nyújthatna a lábaknak, ám a rövid tengelytáv megkötötte a tervezők kezét – a 22 centivel rövidebb Citigóé hat centivel hosszabb -, ezért nem terpeszkedhetünk annyira, ahogyan azt elsőre gondolnák. Hiába a 377,5 centiméteres hossz, a hátsó ülések mögé sem rakodhatunk jelentős mennyiségű árut, hiszen az ötödik ajtó nyitásával csak 178 liternyi tér tárul föl. Viszont a csomagtér dupla fenekű, így a kötelező tartozékok nem csökkentik a méretét. Hogy akkor mi a jó a magasabb építésben, ha csak átlagos helyet biztosít mind az utasoknak, mind a csomagoknak? A választ hamar megadják azok az autósok, utasok, akik már tisztességben megőszültek. Éppen ezen a hétvégén volt egy beszélgetésem édesapámmal, aki kifejtette, hogy neki már egy olyan kocsi kellene, amibe nem úgy kell beszállni, hogy leül, hanem csak simán becsúsztatni a hátsóját. Így a kiszállás is sokkal könnyebb, nyoma sincs a küzdelemnek, nem kell az A-oszlopot markolni. Csak kicsusszan, és már mehet is a dolgára.

A frissítéssel hat centivel lett hosszabb, de ez nem növelte a hasznos teret

Neki még a Splash motorja is tetszene, mert takarékos. Keveset fogyaszt, de legalább nem megy. Pedig papíron igen szép teljesítménnyel kecsegtet, jól mutat az 1,2 literes lökettérfogatból elővarázsolt 94 lóerő, ám a használat során – különösen az emelkedőkön – úgy érezni, a ménesből elcsatangolt vagy 30-40 ló. Pörög az a szerencsétlen főtengely, kénytelen, hiszen a maximális nyomaték 4800-as fordulatszámon érkezik, de inkább a küzdelmet érezni, mint a határozott gyorsulást. A katalógus szerint 12 másodperc alatt érhetjük el a Splash-sel a száz kilométeres sebességet, de ez a valóságban sokkal többnek tűnik. Csakhogy a számoknál sokkal fontosabb az érzés – ha az nincs rendben, megette a fene az egészet. Már annál, aki arra készül, hogy nagyokat előz az autóval. Aki a nyugodt közlekedés híve, mint édesapám, aki inkább idejében indul, mint siet, tökéletesen elégedett lehet vele. Az Alföldön él, dombot, hegyet ritkán lát, türelemmel képes kivárni a sorát, hogy előzhessen egyet – neki ideális. Biztos vagyok benne, hogy neki még a gyár által megadott átlagfogyasztást is sikerülne alulmúlni, pedig már az 5,1 literes érték is igen kedvező. Nekem a fővárosban hat liternél nem sikerült lejjebb szorítani az autó étvágyát, de én inkább a lendületes haladást részesítem előnyben.

Városban fickándozik, csak a hegyvidéki utakat kerüljük

A fentiek persze nem jelentik azt, hogy a Splash csak a nyugdíjasok álomautója lenne. Hiszen az utastér mérete csodásan megfelel egy kétgyerekes családnak is, viszont számukra fájóan szűk keresztmetszetet képez az apró csomagtér és az ülések körüli tárolóhelyek hiánya. Legalábbis addig, míg az utódok nagyon kicsik, hiszen minél apróbbak, annál több cuccal járnak. A következő generáció megalkotása előtt talán jobban szét kellene nézni a konkurencia háza táján, hogy miként tudtak nagyobb csomagteret kialakítani lényegesen rövidebb hosszon úgy, hogy közben az utasok kényelme sem csorbult. Nem ártana egy leckét venni lakberendezésből sem. Az ellenfelek sem dolgoznak igényesebb, drágább anyagokkal, mégis gusztusosabb belsőt tudtak kialakítani, ügyesebb formákkal, ötletes textúrákkal, amitől igényesebbnek tűnnek a kőkemény műanyagok is. A Splash műszerfalán is próbálkoztak, mégis kicsit sivárnak tűnik – hiába a zongoralakkal keretezett középkonzol. Pedig ez a legjobban felszerelt modell, mégsem látszik.

Ötlettelen

A GS szint bőrbe kötött, az audiorendszer távirányítóit tartalmazó háromküllős kormánnyal, ülésfűtéssel, a hátsó utasokhoz vezetett szellőzőkkel, ezüstre pingált váltó- és kézifékgombbal, oldal- és függönylégzsákokkal, ESP-vel és textilhatású ajtóbetéttel nő az olcsóbb Splash-ek fölé – az elektromos ablakok, a központi zár és a manuális klíma már a legalsó, GC kivitelhez is jár. Kívülről csak a 15-ös alufelnik és az első ködlámpák árulkodnak arról, hogy a GS a csúcs. Egyetlen extrát kérhetünk csak hozzá, a metálfényezést, ami 95 000 forinttal emeli meg a 3 157 000 forintos vételárat.

Ez a legjobb, csak titkolja

Ez nem aprópénz, látszik, hogy a legfelsőbb szinteken már nem az olcsósággal próbál csalogatni a Suzuki. Nagyjából ennyit kell fizetni listaáron a teljesen kitömött C1-ért is, a sokkal felnőttesebb, lényegesen újabb fejlesztésű Citigo megszerzéséhez pedig mindössze 150 ezer forinttal kell többet kicsengetni. Azok viszont nem tudják azt, amit a Splash – mindkettő forgalmijában az áll, hogy négy személyt szállíthat, míg a Suzukiba hivatalosan is beülhetnek öten. Szűken, de elférnek, a hosszú utakat legfeljebb gyakran megszakítják, hogy az elmacskásodott végtagokba újra vér tolulhasson. Beszállni is az Esztergomban gyártott kisautóba lehet a legkönnyebben, legelegánsabban. Ezt a tulajdonságot a következő generációnak is hordoznia kell, a többi sajátosság pedig javítható, a megoldásért csak rá kell pillantani a többiek dolgozatára.

További SUZUKI cikkeink itt. Katt.

Ha a Tesztauto.hu cikkei segítettek a szolgáltatások és a járművek kiválasztásában, akkor kérünk benneteket, hogy a vásárlásnál tegyetek erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatjátok a Tesztauto.hu működését. Köszönjük!

Hozzászólások

komment

Olvasás Folytatása
Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Instagrm

Hirdetés

Népszerű