Csatlakozz hozzánk
Ohropax 800x

Biztonság

Ohropax füldugót teszteltünk – I. rész – fő a minőségi pihenés

Közzétéve

ekkor

Jogos a kérdés, hogy miért tesztelünk a tesztautón füldugót, de gyorsan megmagyarázom: azért, mert mi is használjuk. Persze a tesztmotoron a kétkerekűs kollégák még többet, de azért személy szerint nekem többször is jól jött a Dr. Kocsis & Hoffmann Pharma Kft-vel való együttműködésből származó Ohropax Soft, amiből kaptunk néhány darabot és amitől ebben az árkategóriában nem nagyon találkoztam még jobb konkurenciával.

Ébredtetek már nyaralás alatt sátorban/lakókocsiban a koránkelő-zeneműkedvelő „szomszédokra”? Esetleg álltatok már meg olyan pihenőben személyautóval/nyergessel, ahol nagy volt a zaj? Ha igen, akkor valószínűleg használtatok már füldugót, az meg egészen biztos, hogy tapasztaltátok már, milyen gyötrelmes tud lenni nélküle a pihenés. Márpedig kialvatlan sofőrnek lenni veszélyes műfaj, mind tudjuk, hogy a vezetés közbeni dekoncentráltság, rosszabb esetben az elalvás milyen tragédiákat képes előidézni. Ehhez képest elenyésző az a párszáz forint, amit egy füldugóért elkérnek.

Két fő csapásirányt jelöltünk ki a tesztelést illetően, az egyik a már említett nyaralós-lakókocsis, a másik pedig a munkából adódó használat, ami – autós oldal lévén – a hivatásos sofőröket jelenti. Az előbbivel kezdjük, utóbbiról majd egy kicsit később.

Az elmúlt hetekben két olyan esemény is volt, ahol tesztelés alá vetettem az Ohropax Softot. Az egyik egy családi nyaralás volt, a másik pedig egy baráti összejövetel. Mindkettő többnapos, mindkettő hangos, én pedig mindkettőt viszonylagos kipihentséggel szerettem volna átélni. Próbáltam már legalább 5-6 füldugófajtát, és hát nagyon vegyes véleményekkel vagyok róluk. Az árak általában hasonló skálán mozognak, párszáz forintért kapunk egy párat belőle. Találkoztam olyannal, ami gyakorlatilag az éjszaka közepén kipottyant a fülemből, így aztán a hajnali/reggeli funkcióját egyáltalán nem látta el, de olyan is volt köztük, aminek a habszivacsa egy idő után darabjaira hullott, ami nem hangzik túl egészségesnek, főleg ha a hallójáratunkba is jut belőle.

Az Ohropax terméke azonban több szempontból is szimpatikus volt, kezdve ott, hogy egy praktikus, zárható műanyaghengerben érkezett, ami megkönnyíti a tárolást, ráadásul az elkoszolódást is megakadályozza. A másik, hogy egy konkrét táblázatot mellékeltek hozzá, amiből gyorsan kiderült, hogy mire is elég az apró szivacspáros. 63 és 8000 Hertz között a középértéket nézve 30,6-41,2 decibel hangtompítási értékeket mutat. Ez a gyakorlatba átültetve azt jelentheti, hogy az üveghangon a füledbe sikoltó keresztlányodra jó eséllyel két rózsaszín habszivaccsal ellátva, rémült fejjel fogsz felriadni, de ha mindezt egy fallal arrébb teszi meg, simán átvészelheted az ébredés kockázata nélkül. Mint ahogy tettem én is.

A baráti társaság esetében lakókocsiban aludtam, és leginkább az attól nem messze szóló hangos zenét igyekeztem kiszűrni a füldugóval. Sikerült, lényegében a behelyezés után olyan ügyesen veszi fel a fülkagyló formáját a szivacs, hogy semmiféle zaj nem szűrődött be, sem zene, sem beszéd formájában – legalábbis kellő távolságból. Annyira megkedveltem, hogy azóta már itthon is használtam – mivel a nagy melegben nyitva kell hagynom éjszakára az erkélyajtót, és hajnaltól már mászkálnak az autók az ablak alatt, ezért kézenfekvő volt, hogy ezt a zajvédelmet választom. Külön pluszpont, hogy az Ohropax Soft tisztítható, akár két alkalommal is, szóval messze nem „párhasználatos”.

Tesztünk második részében a már említettek mellett a munka közbeni használatáról is beszámolunk, mellette pedig jönnek a motoros tesztek és az egyéb tapasztalatok is!

(x)

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Népszerű