Csatlakozz hozzánk

Biztonság

Okos-zebrát több millióért?

Muszáj, hiszen a járművezetők „hülyék”…

Közzétéve

ekkor

Good Year téli gumi

Magyarországon évente közel ezer gyalogost gázolnak el a kijelölt gyalogátkelőhelyen.
Vannak akik úgy gondolják, az autósok fejével van baj, „mert mennek mint az állatok”, és felcsendülni hallom a motorosoknak kántált szlogent is: „A közút nem versenypálya!”
A jelzőlámpáknál nagyobb biztonságban érezhetik magukat a gyalogosok, de egyöntetűen az a vélemény: hogy a járművezetők azért nem állnak meg, mert nem akarnak!

Az ember egyszer az életében biztos, hogy volt gyalogos, közlekedett bringával, van aki a motorozás híve, és java részének van autója. Mindennek meg van a maga közlekedési morálja, de csak az autóval és motorral közlekedők vannak arra kárhoztatva, hogy szabályokat tanuljanak, ezért fizessenek, ebből vizsgázzanak.

Engem kiskoromban arra tanított az édesanyám, hogy minimum kétszer nézzek körbe az út szélén, és ha nem jön autó, CSAK akkor menjek át.

Az oktatóm arra tanított, ha gyalogost látok a zebra közelében lassítsak, ha láthatóan az a szándéka, hogy átkeljen akkor álljak meg, ha mégis bizonytalan, nézzek körül nem érheti-e veszély és a kis kacsómmal jól láthatóan mutassam meg neki, menetirányával megegyezően, hogy itt az idő, iszkiri.
S van a most.
Rég felnőttem, a jogosítványom is több mint 10 éves, de amit tanultam belém vésődött.

Viszont mit látok? A gyalogosok új generációját.
A telefonját nyomogató fejét leszegő, vagy az orrát magasban hordó spanyolviaszttojó’, semmi esetre sem körülnéző, egy pillanatra sem megálló embereket, akik úgy kelnek át az úton, mintha ők lennének a sérthetetlen Chuck Norris.
Simán kilépnek bármi elé, hiszen az egy zebra, az neki jár, akkor mikor ő akarja, ő nem vár.
És még mit látok?
Azt, hogy míg a zajcsökkentő, a forgalomtól elszeparált parkokat teljesen szellőzőre, átláthatóra alakítják  (nehogy már az embernek legyen egy kis nyugta a városban), a gyalogos átkelőknél viszont helyenként olyan barikádokat emelnek „városszépítés címszóval”, hogy még gyalog is alig lehet kilátni tőle.

Na de mit tegyenek a gyalogosokkal, ha már a biztonságos átkelést senki nem tanítja meg nekik?

Hát építenek több millióért okos-zebrát!

Első próbálkozásként persze kitalálták a „zászlós-zebrát” amit Szentendrén három átkelőnél használatba is helyeztek, s aminek a lényege, hogy ha a gyalogos át akart kelni, fogott az oszlopról egy láthatósági színű zászlót és átlengette magát vele a túloldalra.
Ezt csak rövid ideig tudták használni a gyalogosok, mert a közútkezelők egy éjjel az összes zászlót eltávolították így nyilatkozva:

“Bár a cél hasznos, ebben az esetben a kezdeményezés mégis kontraproduktív lehet, ugyanis a kihelyezett tárgyak zavarták a gyalogos-átkelőhely jelzésképét, és a gyalogosok sem látszódnak így megfelelően a felállási ponton.”

Mivel ez olcsó volt és egész jól működött, természetesen inkább el kellett vetni az ötletet.

De mint egy mennyei fény a sötétségben, hatalmas ötlet pattant ki valakinek a kis buksijából (és már el is kezdett terjeszkedni).
Ez a szuper intelligens-gyalogátkelőhely a meglévő zebránál található oszlopokba beépített gyalogosérzékelő szenzorok segítségével az úttestbe integrált LED-es jelzőfények által adják le a morzejelet a járművezetőknek, hogy itt bizony most átszambázik valaki.
Ennek az átalakításnak darabja csupán 2-3 millió forintba kerül, amit gazdag országunk már két helyen működtet: Debrecenben és Zalaegerszegen. Ezen a csodálatos ötleten felbuzdulva pedig Kecskeméten és Dunakeszin is beleinvesztálnak egy ilyen csekély kis összeget zebránként.

Halkan megjegyzem, nem messze az egyik kisvárosban fekvőrendőrökre festett gyalogátkelőket építettek szakaszonként az egyik legforgalmasabb útra, így a forgalom ésszerű lassításával a fekvőzsaruk még a parkolást is elősegítik az út szélén. A gyalogosok sincsenek veszélyben, mert mindenképpen le kell lassítani előtte, ha nem akarja az ember elhagyni a járműve alját.
Tökéletesen bevált.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HIRDETÉS
Good Year téli gumi

Facebook

HIRDETÉS

Instagrm

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Támogatás
Népszerű