Csatlakozz hozzánk

Biztonság

Ősszel az utakon – ezekre figyeljünk kiemelten

Van néhány lényeges pont, melyekre kiemelten figyelve sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk utastársainkat, magunkat, valamint a közlekedés többi résztvevőjét is!

Közzétéve

ekkor

Ősszel egymást érték a tragikus balesetek, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy megérkezett a csapadék, a fagyok, és a korai sötétedés is.

Van néhány lényeges pont, melyekre kiemelten figyelve sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk utastársainkat, magunkat, valamint a közlekedés többi résztvevőjét is! Ma leginkább a környezeti tényezőkre hívjuk fel a figyelmet. Soron következő cikkünkben viszont az őszi/téli műszaki felkészülésre is kitérünk.

ősszel

Az egyik legnagyobb veszélyforrás ősszel a köd, mely változatos formákban nehezíti meg az autósok (és minden közlekedő) életét. Ködfoltos területeken ügyeljünk, hogy csak akkor használjuk a ködlámpát, amikor arra valóban szükség van. Kimondottan zavaró lehet a többi közlekedőtársnak, ha úgy felejtjük azt a ködfátyol megszűnése után is. Sűrű köddel borított részeken kerüljük az előzést, csökkentsük a sebességet és fokozottan figyeljük a táblákat is, hiszen ilyen esetben nehéz egyéb tájékozódási pontokat találni, így egy kanyar, vagy éppen egy kereszteződés is szinte láthatatlanná válik.

Tesztautóinkat a Siren7 vadriasztó rendszer védi!

Szorosan az előző ponthoz kapcsolódik a követési távolság növelése is, ugyanakkor ezt nem csupán ködben, de esőben és csúszós útszakaszokon is érdemes alkalmazni. Az elmúlt napokban megváltoztak az útviszonyok, romlottak a körülmények, ami számos veszélyforrást hordoz magában, ilyen többek között a fékút megnövekedése is.

Nem csupán a fagy, vagy ónos eső idézheti elő csúszóssá váló utakat, a falevéllel borított szakaszok is problémát jelenthetnek. Akár egy ártatlannak tűnő fékezésnél is tapasztalhatunk komoly tapadásvesztést.

Az egyik leglényegesebb pont a világítás. A modern autók többségében automatikus menetfény gondoskodik a nappali láthatóságról. Azonban a csökkenő látótávolság és a hirtelen érkező szürkület miatt célszerű felkapcsolni már hamarabb a világítást, mint ahogyan azt az automatika aktiválná. Arról nem is beszélve, hogy a menetfény többnyire csak a szembejövőknek „segítség”.

A világítás nem csupán az autósok dolga, kiemelten figyeljünk a kivilágítatlan biciklisekre is, ősszel sajnos megnövekednek a kerékpáros-gázolások. Az autósok mellett a gyalogosok sem mindig érzékelik a megváltozott látási viszonyokat. Így az átkelőhelyeket a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel célszerű megközelíteni.

Vigyázzunk egymásra az utakon!

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS

Instagram

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű