Csatlakozz hozzánk

Sokkoló

Hihetetlen: Az autómosó átverte a Volvo computerét

Közzétéve

ekkor

Manapság egyre több elektronikai kütyü van az autókban, hiszen folyamatosan kell valami újdonság, amitől a marketing gépezet működhet. Persze ne feledjük, hogy ezek az extrák sokszor valódi használati értékkel bírnak, java részük sokkal biztonságosabbá te

A modern biztonságtechnikai eszközök létjogosultsága sokak szerint fontos kérdéseket vet fel. Vajon szabad-e a biztonságunkat egy számítógépre bízni? Vajon meddig mehet el a gép, és mikor kell az embernek közbeavatkozni? Egyáltalán kell-e? Vagy a másik oldalról: Csinálhat-e bármit is a gép az ember helyett?

Vannak olyan rendszerek, amelyek beavatkoznak, sőt, néha vészhelyzet esetén döntenek is helyettünk. Ezek a távolságtartó tempomatok, amelyek akár állóra is fékezhetik az autót. Vagy a City Safety a Volvoban, ami a koccanásokat előzi meg alacsony sebességnél, illetve a gyalogosgázolást kerüli el. Vagy ott vannak a sávtartó elektronikák, amelyek figyelmeztetnek, de egy-egy rendszer a kormányba is képes belenyúlni. És persze a parkoló-automatika ide tartozik, de ez már inkább kényelmi extra. Most nézzétek meg, hogy hogyan működik a Volvo adaptív tempomatja.

Ezek azok a fejlesztések, amelyek már a jövőt vetítik előre, azt a borús jövőt, amiben mi, autóbuzik nem fogjuk jól érezni magunkat. Ahogyan Kiss Tibi és a Quimby már megénekelte: “Én már nem muzsikálok, csak egy jelet adok a gépnek…” És most ezt a vonalat be is fejezem, mert túl messze visz a cikk témájától, ami valójában két kép, és egy rövid magyarázat.

De előtte még említsünk meg egy biztonsági extrát, a táblafelismerő rendszert. Valójában biztonsági fejlesztés, hiszen akkor is látjuk, hogy mennyi a megengedett sebesség, amikor már rég elhagytuk a táblát. Ezzel sok pénzt spórolhatunk, és baleseteket előzhetünk meg. Sőt. Még a feloldó táblákat is felismerik ezek a kocsik, szóval már-már tökéletes a dolog. Íme a Ford táblafelismerő rendszere:

 

De mi van a kereszteződésekkel, amik feloldják a táblák hatályát? És mi van azokkal a reklámtáblákkal, alakzatokkal, amik bezavarhatnak? Hát ez:

 Az átverés

Az első képen egy Volvo V40 műszerfala látható, amint kijelzi, hogy autóúton vagyunk, azaz nyugodtan hajthatunk 110 km/h-val. A másik kép ugyanakkor készült, ugyanabból az autóból, és jól látható rajta, hogy ez bizony nem autóút (egyébként a XIII. kerületi Dagály utca). Elég egy ennyire kicsi banánhéj is ahhoz, hogy a számítógép tévedjen. Ebben az esetben ez persze nem járt semmilyen következménnyel, de ezek után százszor meg fogom gondolni, hogy mikor bízzak 100%-osan ezekben a csúcstechnikákban.

Egy szó, mint száz. Van remény. Még egy darabig biztosan mi vezetjük az autókat, és nem ők minket.

 

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Instagrm

Hirdetés

Népszerű