Csatlakozz hozzánk
Volvo Galéria

Elektromos Autó

És mi lesz a hibridek és elektromosok használt akkumulátoraival?

Közzétéve

ekkor

Az akkuk alapanyagai ritka nehézfémek, amelyek önmagukban is környezetterhelők, és a feldolgozásuk is energia-, és technológiaigényes. Az elektromos autók elhasznált akkumulátorainak zártláncú újrahasznosításán dolgozik a Renault.

A Renault összefogott a munkára egy 2020-ban, a Veolia és a Solvay által létrehozott konzorciummal a használtakkumulátor-fémek zártláncú újrahasznosítására. A Solvay az akkumulátorok alapjául szolgáló fémek kémiai úton történő kivonásában szerzett tapasztalatokat, a Veolia a lítium-ion akkumulátorok szétszerelésében és hidrometallurgiai eljárással történő újrahasznosításában dolgozik már 10 éve.

2020-ban 10 millió körül alakult a futó elektromos gépjárművek száma, becslések szerint ez a mennyiség 2030-ra átlépheti a 100 milliós határt is, így az akkumulátor alapanyagokra egyre nagyobb a kereslet. A stratégiai akkumulátor alapanyagok, mint a kobalt, a nikkel és a lítium egyik forrása, hogy az elektromos járművek elhasználódott akkumulátorainak az újrahasznosítása.

Ez az újrahasznosítás azonban nem olyan egyszerű: kezdődik a rossz akkuk begyűjtésével, azok szétszerelése is szükséges, majd a kiemelt fémek tisztítása. A konzorcium tagjai ezekhez a folyamatokhoz fejlesztenek mechanikus és hidrometallurgiai akkumulátor-újrahasznosítási technológiákat.

A korábban csak kohászati célokra alkalmas formában kinyert stratégiai fémeket úgy tudják kinyerni, hogy azok megfelelnek az új akkumulátorok alapanyagaként – ezáltal csökkenhet a jövőbeni elektromos gépjárművek akkumulátor-előállításának környezeti lábnyoma, ami most még elég nagy és mély. A három cég kísérleti üzemet indítanak Franciaországban, amely képes a használt akkumulátor fémek fent leírt kivonására és tisztítására.

via kreszvaltozas.hu

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
FANTIC E-BIKE

Facebook

Instagram

HIRDETÉS
HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű