Csatlakozz hozzánk
Ohropax 800x

Hírek

Az idei autópálya díjfizetéseinek újdonságai

Közzétéve

ekkor

 Január elsejétől sok új, az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírás lépett hatályba az e-matricás rendszerben. Az ügyintézést jelentősen megkönnyítő egyes rendelkezéseket a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell majd.

 • Ha véletlenül felhajtott az autópályára:
  Az egyik legfontosabb intézkedés lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után vásárolják meg az e-matricát. Az új előírás szerint a fizetős hálózatra lépéstől számítva egy óra áll az úthasználók rendelkezésére a jogosultság megváltásához.
  Tehát még ha el is haladt egy kamera alatt/előtt, egy órája van, hogy keressen egy benzinkutat, vagy telefonon elektronikusan megvásárolja utólag a matricáját. 

 

 • A pótdíj befizetésének türelmi ideje is változott:
  A korábbi szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért kiszabott alappótdíj befizetésének türelmi ideje harminc nap helyett hatvan napra hosszabbodik. Például a 14.875 forintos alappótdíj már nem  harminc nap után, hanem hatvan nap után nő 59.500 forintra. Ha a jármű az arra egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, csak a – hatvan napon belüli rendezés esetén – 7500 forintos különbözeti pótdíjat kell kifizetni.

504907591

 • Enyhül a szigor a kérelmek terén is:
  Ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíj-fizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alappótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére.
  A kérelem benyújtására a korábbi tizenöttel szemben hetvenöt nap áll az üzemben tartó rendelkezésére. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható.
  A rendszer üzemeltetője a jövőben a pótdíj-fizetésre kötelezett természetes személy kérelmére részletfizetést engedélyezhet, ha az egyösszegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.

 • Családbarát pályahasználat?
  A D2 járműkategóriába tartozó személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető kedvezmény januártól már nemcsak a négy, hanem a három gyermeket nevelő családok számára is elérhetővé válik. A D2-es kategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személygépkocsik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók.

 • Új matrica a motorosoknak:
  A motorosoknak is jutott némi kedvezmény, bár sajnos csak májustól lesz elérhető számukra ez a szolgáltatás.
  Viszont onnantól kezdve már nem csak az eddig elért heti 1.470 forintos , hanem havi matricát is tudnak vásárolni, 2.500 forintos áron motorkerékpárjukra.

A 2012 óta változatlan díjak jövőre sem emelkednek, a közlekedők a továbbiakban is a hat éve megszokott árakon vásárolhatják meg az ismert matricatípusokat. A fizetős utak köre az idén decemberben átadott két új szakasszal, az M85 Csorna elkerülő befejező ütemével és az M35 Debrecen utáni folytatásával bővül.

Forrás: MTI.hu

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
Ohropax

Facebook

HIRDETÉS
Good Year téli gumi

Instagram

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű