Csatlakozz hozzánk

Hírek

Az önvezető autók segítenek a dugók megszüntetésében!

Főleg Budapesten és az autópályán elkerülhetetlenül belecsúszunk a dugókba, az önvezető autók viszont megszüntethetik ezt az állapotot. Hogy hogyan?

Közzétéve

ekkor

Munkába menet, vagy hazafelé, nyáron a Balaton felé bizonyos szakaszokon elkerülhetetlen, hogy belecsússzunk akár egy több órás araszolgatásba – egy lezárás, vagy baleset miatti akadály nélkül is.  Valamelyik nap pont ezen gondolkodtam a pályán, hogy hogy alakulhat ki dugó, ha nem akadályozza semmi a forgalmat?

“Egy korábbi, a kölni egyetemen által végzett kutatás szerint azért alakulnak ki ilyenkor is torlódások, mert gyakori, hogy az egyik autós „rámászik” az előtte haladóra, majd amikor az lassítani kezd, hirtelen fékeznie kell. Szakszerűen megfogalmazva, az autósok többsége nem tart megfelelő követési távolságot. Emiatt pedig az első szabálytalankodó az egész kocsisort lassításra kényszeríti, vagyis azokat is, akik egyébként optimálisan közlekednek. Torlódás egyébként fordított helyzetben is kialakulhat, vagyis, ha valaki túl gyorsan éri utol az előtte haladót, emiatt hirtelen és nagyot fékez, így máris a korábbi okfejtéshez hasonló jelenséget tapasztalhatunk. Gyakori eset az is, hogy az előbbiekkel ellentétben valaki túl nagy követési távolságot tart, és bár ezzel a szabályoknak megfelel, a többi autóst olyan cselekményre ösztönzi, amely végül torlódáshoz vezet.”

Természetesen közrejátszik az is, ha az úton bárminemű akadály miatt – legyen az útfelújítás, baleset, heves zivatar, hó – nem optimálisak a körülmények, mert ezek könnyen káoszt okoznak. Ide jöjjenek azok a sofőrök akik ritkán vezetnek, vagy akik ismeretlen területen járnak, vagy a túl agresszív sofőrök is, akik sok borsot törnek az ember orra alá – és már ki is alakult egy szép nagy “ezt nem hiszem el, sosem érek haza” szituáció.

“Még rosszabb lehet a helyzet, ha a kereszteződésben áll meg egy autós, aki ugyan zöld jelzésnél indult el, de nem jutott át a túloldalra, mert elállták az útját. Miatta persze a másik irányból nem fognak tudni átjutni a kereszteződésen, a helyzet pedig pillanatok alatt egyre nagyobb torlódást eredményez.”

A leghatékonyabb ellenszer a szabályok betartása, és az intelligens közlekedési rendszerek használata lehet.

“Gondoljunk csak azokra a jelzőlámpás kereszteződésekre, ahol csak akkor vált a lámpa, ha gyalogost érzékel az átkelőnél, vagy autót a kereszteződésben. De ilyen például a Waze is, ami egy valós idejű információkra építő navigációs alkalmazás. Az app folyamatosan figyeli a közlekedési helyzetet, a felhasználók visszajelzései alapján alternatív – néha nagyon meglepő – útvonalakat ajánl a dugók kikerülésére. A torlódások azonban ennek az applikácónak a használatával sem szűnnek meg, csak a használói számára könnyíti meg az életét: ez tehát tulajdonképpen tüneti kezelés.

A hálózatba kapcsolt eszközök megkönnyíthetik a mindennapokat. Az önvezető autókra ez fokozottan igaz lesz!”

“A nem is olyan távoli jövőben azonban fokozatosan csökkenhetnek a forgalmi torlódások, majd akár meg is szűnhetnek. A megoldást pedig az intermodális közlekedés és az önvezető autók jelenthetik. Ezeket a járműveket ugyanis úgy tervezik, hogy a mesterséges intelligenciával felvértezett központi vezérlő ne csak az autót vezesse, hanem a forgalmat és az útvonalhoz tartozó aktuális információkat is folyamatosan figyelje és emellett a többi járművel is kommunikáljon. Ezért, ha egyszer megvalósul az, hogy már csak önvezető járművek közlekednek, akkor nem lesznek dugók – legalábbis a most megszokott mércével mérve –, hiszen minden autó és egyéb jármű mindig az éppen legkedvezőbb útvonalon jár majd, betartva a szabályokat. Persze önmagában ez még nem volna elég a torlódások megszüntetéséhez. Ezeknek a járműveknek a jelentős része várhatóan nem magántulajdonban lesz, hanem lényegében a közösségi közlekedés részeként használhatjuk őket, így kevesebb jármű is lesz az utakon. Ráadásul könnyen megvalósulhat az, hogy utunkat még a családi autóval kezdjük meg, de a belváros felé közeledve elektromos közösségi robogóra, vagy tömegközlekedésre váltunk. A közlekedés újragondolása 2020-2030 című tanulmány szerzői, James Arbib és Tony Seba szerint ugyanis az önvezető járművek kihasználtsága tízszerese lesz a magántulajdonban lévő autókhoz képest. Emiatt sokkal olcsóbb lesz a használatuk – az említett tanulmány szerint akár tizedannyiba kerülhet az utazás összességében, mintha a saját gépkocsinkat használnánk. Mindezek eredményeképpen pedig évről évre hetven százalékkal csökkenhet a rendszer elterjedését követően az újonnan gyártott járművek száma és drasztikusan csökkenni fog a parkolásra használt területek nagysága is. Önvezető autók mellett ugyanis egyszerűen nem éri majd meg autót venni és fenntartani – persze csak ott, ahol már teljesen kiépült a rendszer. Várhatóan azonban a nagyvárosok közvetlen környezetében ez lesz a jellemző.”

Autópályán a személyautók típusától függő sebességkülönbség miatti és a szabálytalan manőverek okozta torlódások is könnyedén megszüntethetőek lesznek.

“Ezeknél a járműveknél a konvojozás lesz a megoldás, vagyis az, hogy a hálózatba kapcsolt autók minimális követési távolsággal közlekednek. A fékezést, illetve a gyorsítást pedig a konvojt vezető jármű jelzi előre a többi gépjárműnek, így az említett követési távolság ellenére elkerülhetők lesznek a ráfutásos balesetek és megszűnnek a dugót okozó forgalmi kihágások.”

“A Bosch évek óta fejleszti koncepcióját, amely a hálózatba kapcsolt rendszerekre épül. A koncepció szerint az önvezető autók mellett az okosvárosok és a közösségi járműmegosztó szolgáltatások együtt teszik könnyebbé és biztonságosabbá a közlekedést. Ez különösen azért fontos, mert más jellegű felmérések szerint 20 év múlva a föld lakosságának jelentős része városokban él majd, ahol hatványozottan fontos az állandó torlódások megszüntetése.”

Forrás: Bosch Blog

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS

Instagram

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű