Csatlakozz hozzánk
Ohropax 800x

Elektromos Autó

Együttműködés a használt akkupakkok újrafelhasználásáért

Közzétéve

ekkor

Szorosabb együttműködést alakít ki a Honda Motor Europe és az SNAM (Société Nouvelle d’Affinage des Métaux) vállalat, hogy meghosszabbítsák az elhasználódott akkumulátorok élettartamát. A teljes Európára kiterjedő megállapodás értelmében az SNAM gyűjti be és dolgozza fel a hibrid és a tisztán elektromos üzemű Hondák telepeit, hogy megújuló energiaforrásból származó áramot tárolhassanak bennük, vagy, amennyiben ez már technikailag nem megoldható, alkatrészenként forgassák vissza őket.

A Honda és az SNAM 2013 óta dolgozik együtt azon, hogy biztosítsa az elhasználódott akkumulátorok nyomon követését, valamint uniós szabványoknak megfelelő kezelését. A szorosabb együttműködés keretein belül az SNAM munkatársai összegyűjtik a lítium-ion és a nikkel-metál-hidrid (NiMH) telepeket 22 európai ország Honda-márkakereskedőitől, illetve kijelölt hulladékkezelőitől (Authorised Treatment Facilities, ATF), és az is a francia cégre hárul, hogy eldöntse, újrafelhasználás vagy visszaforgatás vár-e az adott energiatárolóra.

Összhangban a Honda törekvéseivel, az akkumulátorok begyűjtése biztonságos, alacsony károsanyag-kibocsátású járművekkel történik, az SNAM pedig minden telep esetében ellenőrzi, hogy használható lesz-e újfent energiatárolóként. Ha igen, felújítják, és ismét alkalmassá teszik magáncélú vagy ipari alkalmazásra.

Amennyiben a cellák megsérültek, az egység nem kezdhet ilyen formán új életet, alternatív megoldásként – különleges, vízalapú hidrometallurgiai eljárásokkal – alkotóelemeire bontják (pl. kobaltra, lítiumra). Ennek a megoldásnak köszönhetően új akkumulátorok, színpigmentek és vakolóanyag-adalékok készülhetnek az elhasználódott telepekből, sőt a bennük fellelhető réz, műanyag és egyéb fém újra piacra dobható és felhasználható.

A márkakereskedők az SNAM erre a célra fejlesztett webes felületén adhatnak számot készleteikről, egyszersmind begyűjtési igényüket is itt jelezhetik. A kijelölt, központi gyűjtőpontokról 15 munkanapon belül elszállítják a leselejtezett akkumulátorokat, így a kereskedőknek nem szükséges a tárolással bajlódniuk. A megállapodás kizárólag hibrid és elektromos üzemű autók hajtásért felelős telepeire vonatkozik, belső égésű motorok indítóakkumulátoraira nem.

via Honda press

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
Ohropax

Facebook

HIRDETÉS

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 6812719225 Feed will not update.

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű