Csatlakozz hozzánk

Hírek

IdőkapSUVla – új Fiat 500X bemutató – Videóval!

Nem sajnálta a pénzt a Fiat a megújult 500X kampányára. Az ehhez készült rövid videót máris több tíz millióan látták.

Közzétéve

ekkor

Valószínűleg csak nagyon kevesen vannak, akik nem látták a Vissza a jövőbe című filmet. Marty McFly és Brown Doki kalandjait 3 részen keresztül élvezhette a közönség, a DeLorean pedig ennek a mozinak köszönhetően lett halhatatlan a járgányok között.

Hollywood klasszikusa adta tehát a megújult Fiat 500X kampányának alapját, a kreatív csapat egy a múltból a jövőbe repülő párossal mutatja meg, mennyi minden van az új „csinkviben”.

Joggal vetődik fel a kérdés, vajon egy ekkora csinnadrattával bevezetett facelift valóban ilyen mértékű megújulást jelent? Gondolom most mindenki azt várja hogy igen, de a valóság az, hogy nem változott meg gyökeresen az 500X. Ami egyébként nem is baj.

Kívülről leginkább a Full-LED fényszórókról lehet felismerni az újdonságot.

Az utcakép is azt mutatja, hogy a kisméretű SUV-ok szegmense fejlődik ma az egyik legdinamikusabban. Az elmúlt 5 évben meghatszorozódott a kategória eladásainak száma, érthető tehát, hogy a Fiat is miért figyel ennyire erre a méretosztályra is.

Bár a sláger továbbra is a retró gép, az 500-as, a család többi tagja is szépen fogy. Tavaly például 220 ezer darab 500-as mellett 95 ezer 500L-t és 130 ezer 500X-et értékesítettek globálisan. Az arányok is jól mutatják tehát, mennyire népszerű az 500X. A kedves külsejű városi SUV azonban most 3 évvel bemutatása után megújult, hátha még jobban megközelíti a kis testvér 500-as népszerűségét.

Az 500-as elsősorban a fiataloknak, az 500L a családosoknak, míg az 500X a kisméretű SUV-t kereső családoknak készült.

Gömbölyded formát elég nehéz megújítani, az olasz formatervezők azonban mégis találtak néhány pontot, amin érdemes volt reszelni egy kicsit.

Vagyis, az első lökhárító előrébb került, az emblémát magában foglaló hűtőmaszk pedig nagyobb lett. Full-LED-es lámpák világítják meg az utat, újak az indexek, míg a hátsó lámpa az autó színével harmonizáló betétet kapott. Három új fényezés, az Itália Kék, a Techno Zöld és az Elefántcsont került fel a palettára. Görgőkből is van két új, egy 17-es és egy 18-as felni jelzi a frissítést. Belül új számlapokat, illetve gazdagon krómozott, alul már nem lapított kormányt kapott az új 500X. A központi, 7”-os kijelző pedig már az alapverzióban is tudja a mobiltelefon tükrözés UConnect funkciót, de némi extra pénzért a navigációt is magában foglaló központi egérmozi is elérhető.

A beltérben csak pár apró részlet változott, itt lehet a legkevesebbet látni a frissítésből. Az új számlapok mellett ezentúl már alul nem lapított volán várja az 500X sofőrjét.

A biztonság terén is változott az 500X.

Már a legolcsóbb variánst is táblafelismerő rendszerrel, sebességhatárolóval kiegészített tempomattal, illetve sávtartó automatikával szerelik. Ugyancsak jár a vezető-és utasoldali légzsák mellé az oldal- illetve függönylégzsák is, a menetstabilizáló pedig emelkedőn elindulást segítő berendezéssel egészült ki.

Motorokból is vannak újdonságok, a benzines park szinte teljesen megújult.

-Az 1,6 literes, 110 lóerős szívó motor mellé érkezett két újdonság.

  • A kisebb 1 literes, 3 hengeres, de turbóval lélegeztetett. 120 lóerő mellett 190 Nm-es forgatónyomatékot tud és kizárólag 6 fokozatú manuális váltó választható hozzá. A pöttöm erőforrás mindössze 93 kilót nyom a mérlegen.
  • A következő aggregát már 4 hengeres. Az 1,3-as blokk 150 LE-s, forgatónyomatéka pedig igen combos, 270 Nm. Ehhez azonban kizárólag 6 gangos, duplakuplungos automata érhető el.

-Gázolajos fronton is három verzió van.

  • A belépő öngyulladós a már jól ismert 1,3-as MultiJet, 95 lóerővel, 5 fokozatú váltóval.
  • A következő, 120 lovas 1,6-os 320 Nm-es forgatónyomatékot produkál és 6-os manuális vagy ugyanennyi gangot kapcsoló duplakuplungos automataváltóval konfigurálható.
  • A 2 literes csúcsdízel pedig 140 paripát mozgósít, 350 Nm-es nyomatékkal. Ez az öngyulladós viszont csakis 9 fokozatú automataváltóval érkezik, ám ehhez jár alapból az összkerékhajtás is.

Két új benzines motor jelent meg a kínálatban, a legkisebb 1 literes, 3 hengeres, a nagyobb, 1,3 literes viszont már 4 cilinderes.

A magyarországi sajtóbemutatóra kizárólag a legújabb, 3 hengeres, literes turbómotorral hajtott 500X-eket hozott az importőr. Engem is ez a kis aggregát érdekelt elsősorban, kíváncsi voltam ugyanis, hogy birkózik meg a kaszni mozgatásával. A páratlan számú cilinderek miatt ez az erőforrás is felül él igazán. A feltöltő munkájából tehát annyit érezni, hogy kicsit hamarabb kezd bele a vágtába az 500X, mintha nem lenne benne a turbó.

Én például imádom a 3 hengeres motorok működését, menet közben ugyanis érezzük, ahogy minden egyes köbcenti megdolgozik azért, hogy mozogjon a járgány. Őszinte kis erőforrások, ahogy a Fiat újdonságában található ezres is az. Egyáltalán nem érezni kevésnek a 120 lovas ménest, tökéletesen elegendő a haladáshoz. Előzésekre nem volt lehetőségünk a rövid tesztút alatt, de a lelkesen pörgő aggregát miatt szerintem biztosan nem kell majd teherautók mögött tötymörögni addig, míg nem lesz teljesen üres a szembe sáv.

A futómű elég feszes, nyoma sincs SUV-okra jellemző billegésnek. A stabil útfogás köszönhető a hátul MacPherson felfüggesztésnek is. A kormányzás precíz, nagyon fordulékony az 500X, nem probléma a szűk utcákban lavírozás sem. A nagy üvegfelületek miatt könnyű a kilátás minden irányba, a hatalmas visszapillantókon pedig ugyancsak könnyedén figyelemmel kísérhetjük, hogy mi történik az autó mögött.

Tolatáskor jól jön a radarok és a kamera segítsége, ami a nagyobb és drágább rendszerekhez hasonlóan vezetővonalakkal mutatja a megfelelő irányt. A pedálok is könnyen járnak, elhelyezésük is ideális, még nekem, 46-os lábbal sem fordult elő, hogy egyszerre taposnék kettőt.

Az összképen egyedül a kicsit bumfordi váltó ront egy hangyányit. Kevésbé pontos és elég hosszú utat jár be a bot. Helyből van elég, talán csak az égimeszelők mögött fogy el a lábtér túlságosan is. A fejnek viszont még az opcionális tetőablak mellett, illetve alatt is bőven marad hely. A puttony pedig alapból 350 literes, szóval akkora, mint egy alsó-középkategóriás autóé.

Bár hosszban másfél centit nőtt az 500X, az a módosított első lökhárítóknak köszönhető, tehát a belteret nem érinti. Így is elég tágas a kabin akár négy felnőttnek is.

Az új Fiat 500X már megrendelhető, jelenleg 3 -féle,

  • Urban,
  • City Cross és
  • Cross felszereltséggel.

A benzines, 1,6-os szívó változat 4.950.000 forinttól vihető haza,
az 1 literes, 3 hengeres turbómotorral pedig már 5.400.000 forintot kell otthagyni a kereskedésekben.
A legkisebb gázolajos, az 1,3 MultiJet árcéduláján 5.550.000 forint szerepel,
az 1,6-os öngyulladós pedig minimum 5.850.000 forintba kerül.
Az új, 1,3 literes turbós benzinmotor csak City Cross szinttől feljebb kapható, tehát minimum 6.500.000 forintba kerül,
ahogy a 2 literes turbódízel is innentől konfigurálható, 7.500.000 forintos ártól.

Az induló 3 felszereltségi szint mellé rövidesen érkezik két limitált szériás változat is, S-Design és Mirror néven.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS

Instagrm

HIRDETÉS

Támogatás
Népszerű