Csatlakozz hozzánk
Volvo Galéria

Hírek

Így autózhat 20 hónapja lejárt forgalmival – legálisan

Közzétéve

ekkor

Az Országgyűlés február 22-én újabb 90 nappal meghosszabbította a korábban kihirdetett veszélyhelyzetet, és ezzel párhuzamosan kitolódott a lejárt okmányok érvényességi ideje is. Kedden pedig az is kiderült, hogy a veszélyhelyzet őszig, szeptember közepéig biztosan marad Magyarországon, miután a Parlament megszavazta a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló 2021. évi, I. törvény módosítását.

forgalmi

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét is – érvényessége meghosszabbodik, mégpedig a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig, vagyis ezúttal előreláthatólag november közepéig.

Ha akkor nem hirdetnek újabb veszélyhelyzetet, november végére nagyon sok forgalmi vesztheti el érvényességét.

Az sem mellékes ugyanakkor, hogy a kormanyhivatal.hu már tavaly felhívta a figyelmet, hogy bár a veszélyhelyzet alatt meghosszabbodik a forgalmi engedélyek érvényessége, a jogszabályok szerint továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki, biztonsági és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak.

Érvényesség hosszabbítása, de nem automatikusan

Az érvényesség meghosszabbítása tavaly négy hónapig szünetelt, és erről nem kevés járműtulajdonos megfeledkezett.

Az első veszélyhelyzet 2020. március 11. és július 3. között tartott, és az akkoriban lejárt okmányok érvényességét szintén meghosszabbították. A második veszélyhelyzetet november 4-től rendelték el, ezért az az után lejárt okmányok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig Magyarország területén használhatók maradnak. Így vannak, akik tavaly márciusban lejárt forgalmival legálisan járhatnak egészen november közepéig.

Csakhogy a forgalmi engedélyek érvényességének hosszabbítása nem vonatkozott azokra a járművekre, amelyek műszakija a két veszélyhelyzet, vagyis a 2020 július 3. és november 4. között járt le.

dasblog.hu

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
FANTIC E-BIKE

Facebook

Instagram

HIRDETÉS
HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű