Csatlakozz hozzánk
Volvo Galéria

Hírek

Ismét figyelmeztetést adott ki az OMSZ!

Az alábbiakban az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Közút Zrt. és a Katasztrófavédelem által kiadott figyelmeztetéseket olvashatjátok!

Közzétéve

ekkor

OMSZ:
A Dunántúlon és délutántól a Duna-Tisza köze nyugati, délnyugati részén (Pest, Bács-Kiskun megye) a legerősebb lökések több helyen is meghaladhatják a 70 km/h-t. Főként a Dunántúl középső térségében 80 km/h körüli, a Balatonnál és a magasabban fekvő területeken e feletti lökésekre is számítani lehet. Késő estétől északkeleten is viharossá fokozódik a szél.

A csapadék mennyisége a Dunántúlon és a középső országrészben összességében több helyen is elérheti a 20 mm-t, majd nyugat felől gyengül a csapadékintenzitás. Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest megyében az eső, havas esőbe, havazásba vált, de ezt követően rövidesen megszűnik a csapadék és várhatóan csak lepel-2 cm hó hullhat helyenként. A kevés havat ugyanakkor hordhatja a viharos (60-75 km/h) szél.

Magyar Közút Zrt:
A meteorológiai előrejelzések alapján péntek estig a várható havazás mellett viharos erejű széllökésekre lehet számítani, ezért főleg az északi, észak-keleti országrészben több helyen is hóátfúvások nehezíthetik majd a közlekedést. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával azon fog dolgozni, hogy megszüntesse majd az esetleges hóakadályokat, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak majd útnak!

Már csütörtök este várható az ország több területén is havazás, amely a pénteki nap folyamán a keleti országrészben tovább tarthat. A friss hóval fedett területeken viharos erejű széllökéseket jósolnak a meteorológusok, így a szél magas hótorlaszokat emelhet a pénteki napon Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén.

A folyamatos és nagy erejű széllökések miatt a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a közútkezelő gépei hiába takarítják le folyamatosan a havat az utakról, a szél gyorsan visszahordja azt a burkolatra. Igazán eredményesen így csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet majd fellépni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és üzemmérnökségi dolgozói 12 órás váltásban fognak dolgozni a következő napokban is. A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a közúthálózat ütőerének számító főutakon és a forgalmasabb mellékutakon, de természetesen az alsóbbrendű utakon is elvégzi majd a társaság a szükséges feladatokat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem csak a saját gépeit veti majd be a hóeltakarítási munkálatok során, hanem a bérelhető munkagépeket is az utakra rendeli, ezen kívül, ha szükséges, akkor országos vagy regionális szintű átcsoportosításokat is végrehajt a gépparkján belül.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett területeken, míg a viharos széllökések nem állnak el, semmiképpen ne induljanak útnak, de ezt követően is, mielőtt az utazás mellett döntenének, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu oldalon.

Katasztrófavédelem:
Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig szóló előrejelzése szerint a Dunántúlon, és délutántól a Duna-Tisza köze nyugati, délnyugati részén – Pest, Bács-Kiskun megye – a legerősebb széllökések több helyen is meghaladhatják a 70 km/h-t. A Dunántúl középső térségében akár 80 km/h körüli, a Balatonnál és a magasabban fekvő területeken ennél is erősebb lökésekre lehet számítani.

Késő estétől északkeleten is viharossá fokozódik a szél. A csapadék mennyisége a Dunántúlon és a középső országrészben több helyen is elérheti a 20 millimétert, majd nyugat felől gyengül a csapadék intenzitása. Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest megyében az eső havas esőbe, néhol havazásba vált át, de ezt követően rövidesen megszűnik a csapadék, összességében helyenként két centiméter hó hullhat. A viharos, 60-75 km/h erősségű szél azonban ezt a kevés havat is hordhatja, a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet, erre elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén lehet számítani.

Az úton közlekedőket fokozott óvatosságra kérjük, mert az erős szélben fák dőlhetnek ki és tetők rongálódhatnak meg. A hófúvásban leginkább érintett két megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – a közlekedőktől különös óvatosságot és körültekintést kérünk.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS
HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű