Csatlakozz hozzánk

Hírek

Megelőzhető a vadgázolás! De hogyan?

Közzétéve

ekkor

Az elmúlt hetekben számos cikkben foglalkoztunk az őszi/téli vezetés veszélyeivel, pontosabban inkább azokkal a témákkal, melyek segíthetnek elkerülni a problémás szituációkat. Ezek többségében az emberi mulasztásnak, figyelmetlenségnek köszönhetően következnek be, ám vannak olyanok is, amik esetében a „külső” segítség a legjobb, illetve az egyetlen megoldás!

A vadgázolás/vadbaleset is ezek közé sorolható, hiába a figyelmeztető táblák, hiába a jó reakcióidő, egy váratlanul elénk ugró, perifériából érkező vadállat nagyon súlyos baleseteket képes okozni. Éppen ezért felvettük a kapcsolatot a Siren7 Vadgázolás Elleni Rendszer gyártójával, mert egyrészt szerettük volna bemutatni a 100 legérdekesebb magyar innováció közé beválasztott fejlesztésüket, másrészt a mi tesztautóinkat is ellátjuk ezzel a védelemmel.

Siren7

Mikor és mire figyeljünk?

Ezt nem lehet pontokba szedni, de még csak megjósolni sem. A vadgázolás nem kizárólag szezonális veszélyforrás, bármikor találkozhatunk útra tévedt, megzavarodott állattal, ugyanakkor tavasszal és ősszel, a párzási időszakok idején nagyobb eséllyel szalad ki elénk jobb esetben egy fácán, rosszabb esetben egy szarvas, vagy vaddisznó. A korai sötétedés sem játszik a kezünkre, az állatok az erős fényszóróktól is megijedhetnek, arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb sanszunk van észrevenni az útszéli bozótosban kóborló vadat. Ezért aztán igencsak indokolt egy elsődleges védelmi rendszer bevetése!

A számok tükrében meg pláne, a statisztikák ugyanis lesújtóak. A 2017-2018-as évben mintegy 6218 vadgázolás történt az Országos Magyar Vadászati Védegylet tájékoztatása szerint, ebből 4756 őz volt. Ezek csak a jelentett, dokumentált esetek. A valós szám ennek a többszöröse lehet, azt pedig valószínűleg nem nagyon kell magyarázni, hogy egy 10-35 kilogramm közötti, kifejlett őz milyen személyi és anyagi károkat okozhat. Ráadásul nem csupán maga a vadgázolás jelent kockázatot, hanem a sofőrök reakciói is, a hirtelen kormánymozdulatok, pánikszerű fékezés mind-mind balesetveszélyt teremthetnek.

Mi alapján működik a Siren7 rendszere?

Egy mindössze 50 grammos, kétoldalú ragasztó segítségével könnyen felhelyezhető eszközről van szó, ami 120 decibellel, 300 méteres körben fejti ki hatását.

Mindezeket az adatokat 90 km/órás sebesség mellett is hozza a Siren7. Az eredményeket a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. vizsgálati jegyzőkönyve is alátámasztja – az akusztikai laborban elvégzett mérések itt érhetőek el. A Siren7 nem igényel áramforrást, az utastérben pedig semmit nem vehetünk észre a hanghatásból. Autókon és motorokon pedig egyaránt alkalmazható!

Siren7

Mennyibe kerül?

14,990 forintos árral került a webshop polcaira a Siren7 Vadgázolás Elleni Rendszer, kettő rendelése esetén a postaköltséget elengedik. Az eszköz weblapja és a rendelési oldal ezen a linken érhető el.

A Siren7 használói eddig nem jelentettek vadbalesetet, részünkről rövidesen jön az éles beszámoló, autós és motoros oldalról is! Mivel sokat megyünk, ezért mindennapos problémával állunk szemben, amit így remélhetőleg végleg kihúzhatunk a „veszélyforrások” listánkból.

(x)

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS

Instagram

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű