Csatlakozz hozzánk
Volvo Galéria

Biztonság

Vadgázolás: van esély a kártérítésre?

Közzétéve

ekkor

Nagyon fontos és mindig aktuális kérdést feszegetünk mai cikkünkben, de a baj megelőzéséről is szót ejtünk. A vadgázolás kiszámíthatatlan és veszélyes probléma, és ha nem lenne elég az okozott kár, sokszor az is bizonytalan, hogy ki, milyen mértékben téríti meg azt. Márpedig ha kártérítés nélkül maradunk, az igen komoly gond, hiszen akár egy kisebb vaddal történő találkozás is vaskos számlát eredményezhet.

A KGFB nem elég

Hiába van kötelező felelősségbiztosításunk, az csak akkor ér valamit, ha a baleset másik résztvevője is rendelkezik biztosítással. Értelemszerűen egy szarvas nem fogja kitölteni a betétlapot, így aztán mind a járműben keletkezett kár, mind pedig az esetleges személyi sérülést követő költségek az autóst terhelik. És akkor a vadásztársaság által megállapított kárról még nem is beszéltünk, ebből is kisülhet egy csúnya, vég nélküli pereskedés…

Valamivel jobb a helyzet, ha van CASCO, ám ez is csupán az autóban esett kárt téríti meg, a vad értékét nem, bár erre is vannak már különböző kiegészítő-szolgáltatások. Szintén nagyon fontos, hogy miképp járunk el, ugyanis egy esetleges helyszínelés közben kiderülhet akár szabálysértés is, illetve lényeges kérdés, hogy volt-e figyelmeztető tábla vadveszélyre? Amennyiben volt, úgy a felelősség gyakorlatilag egyből a sofőrre hárítható. Autópályán vadveszély tábla nincs, így gázolás esetén a vadásztársaságé és a közútkezelőé is lehet a felelősség, ám a jogi huzavona itt sem elkerülhető.

Akárhogy is nézzük, nagyon valószínű, hogy csak jogi úton lehetséges bizonyítani az igazunkat, ami után megnyílhat az út a kártérítés felé.

Nem lenne jobb inkább megelőzni a bajt?

Legutóbbi, a témához kapcsolódó cikkünkben már foglalkoztunk a megelőzéssel, ami sok kellemetlen élménytől védheti meg a sofőröket. Mivel csak a dokumentált vadgázolási esetek száma több ezerre rúg évente idehaza, ezért nem éppen ez az a biztonsági téma, amit a szőnyeg alá kellene söpörnünk.

A vadvédelmi rendszerek között az egyik legkönnyebben alkalmazható a Siren7 riasztója, mely 90 km/órás sebesség mellett 300 méteres rádiuszban fejti ki hatását. Az autón és motoron egyaránt használható egység egyszerűen felhelyezhető, ára pedig eltörpül a vadgázolás okozta költségek mellett.

Ne vegyük félvállról a vadveszélyt!

Talán a legjobban ez a napokban, Magyarországon készült felvétel jelzi, hogy miként néz ki egy vonulás. Egy ilyen, úgynevezett „rudliba”, vagyis csoportos táplálékkereső vonulásba azért nem minden nap futni bele, ám tökéletesen példázza a természet erejét.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS

Facebook

Instagram

HIRDETÉS
HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű