Csatlakozz hozzánk

Hírek

VIGYÁZAT! GYEREKEK AZ UTAKON!

12 éves kortól már egyedül vehetnek részt a közlekedésben

Közzétéve

ekkor

Good Year téli gumi

A tartós jó idő a közúti és a kerékpáros forgalmat is megnövelte, ami fokozott figyelmet követel mind a gépjárművezetőktől, mind a két keréken közlekedőktől. A DUE Médiahálózat, a diákújságíró egyesület ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy felhívja a lakosság, ezen belül is a legveszélyeztetettebb, fiatal korosztály figyelmét a KRESZ pontos ismeretére és betartására, hiszen 12 éves kor felett a gyermekek kerékpárral már önállóan vehetnek részt a közúti közlekedésben.

 Kerékpárral közlekedni gyors, környezetbarát és egészséges, ráadásul jogosítvány sem kell hozzá, ezért a fiatalok előszeretettel járnak biciklivel. Ugyanakkor ez és a gyalogos közlekedés a legveszélyesebb, hiszen egy baleset során semmi sem védi őket. A legfrissebb baleseti statisztikák alapján (EUROSTAT) az Európai Unión belül hazánkban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklis balesetek száma. Az okok között szerepel a figyelmetlenség, a rossz helyzetfelismerés, valamint az alkoholfogyasztás.

„Egy 12 éves gyermek teljesen egyedül is közlekedhet a főúton kerékpárral. Akkor is, ha nincs semmilyen előképzettsége hozzá. Pedig gyalogosként, kerékpárosként vagy friss jogosítvánnyal rendelkezőként is ugyanazok a szabályok érvényesek mindenkire, aki részt vesz a közlekedésben. Ezért mind a fiatalok, mind a járművezetők figyelmét fel kell hívnunk, hogy a jó idő beköszöntével, különösen a nyári szünetben, fokozottan vigyázzanak a leginkább veszélyeztetett úthasználókra, azaz a gyalogosokra és a kerékpárosokra, különösen a gyermekekre.” – hangsúlyozza Kecskés István, a DUE elnöke. A szervezet ennek érdekében indította el immár második alkalommal a Generali Nagy Diák KRESZ-tesztet, hogy elsősorban a 14 és 24 éves fiatalok körében népszerűsítsék a balesetmentes közlekedést.

HASZNOS TANÁCSOK A KERÉKPÁRRAL KÖZLEKEDŐKNEK:

  • Légy látható! Használj lámpát és láthatósági mellényt, ne csak sötétben, hanem már szürkületben és rossz látási viszony között is!

  • Használd a kerékpárutat, ahol van! Járdán általában tilos kerékpározni. Közúton nem érdemes közvetlenül a padka mentén “lavírozni” és tilos egymás mellett tekerni.

  • Használj karjelzést kanyarodáskor és ha kell, csengőt is!

  • Ne fogyassz alkoholt!

  • Ne hallgass zenét és ne telefonálj kerékpározás közben!

  • Tartsd be a KRESZ-t!

A www.nagydiakkreszteszt.hu oldalon izgalmas kérdéseken keresztül, valós közlekedési szituációk segítségével mérhetik fel tudásukat a diákok, akik így egyszerre tanulhatnak és versenyezhetnek is hasznos nyereményekért, például egy ingyenes, komplex autóvezetői jogosítványért. A többfordulós verseny első, online fordulóját még ezen a héten, 2018. április 22-ig lehet kitölteni, a továbbjutók pedig a döntőben már gyakorlati feladatok segítségével mérik össze tudásukat.

A projekt a Generali a Biztonságért Alapítvány és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai partnerségével valósul meg.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HIRDETÉS
Good Year téli gumi

Facebook

HIRDETÉS

Instagrm

HIRDETÉS

Támogatás
Népszerű