Csatlakozz hozzánk

Műhely

Műhely: Mi az az adaptív kormányzás?

A kormányzási technológiák új generációját képviselő Ford-féle adaptív kormányzás egy éven belül megjelenik az autóikban: az új technológia minden sebességtartományban javítja a kormányzás hatékonyságát, és megkönnyíti a manőverezést – de hogyan működik?

Közzétéve

ekkor

MPS Alkatrész

A Ford legújabb, teljes egészében a volánban elhelyezett kormányzási technológiája olyan intelligens megoldás, ami minden forgalmi helyzetben hasznos segítséget nyújthat a vezetőnek – főként az alacsony sebességtartományban és a szűk helyeken. Nagyobb sebességnél pedig az új technológia agilisabbá teszi a járművet. Az új, kifinomultabb megoldás már jövőre megjelenik néhány modellben – a rendszer sorozatgyártásra érett változatát a Ford a Takta vállalattal közösen fejlesztette ki (utóbbi cég az autóipari kormányzási és biztonsági rendszerek vezető beszállítója).

Az adaptív kormányzás

Az adaptív kormányzás megváltoztatja a vezető kormánymozdulata – vagyis a volán elforgatásának mértéke – és az első kerekek elmozdulása közti arányt. A hagyományos autók esetében ez az arány állandó, ám a Fordnál folyamatosan változik a jármű sebessége szerint, optimális kormányérzetet biztosítva minden forgalmi helyzetben. Alacsonyabb sebességtartományokban (például amikor az autó egy parkolóhelyre áll be, vagy szűk térben manőverez) az új rendszer nagyobb mértékben fordítja el az első kereket, az irányításhoz így kisebb kormánymozdulat szükséges, és az autó agilisabban, könnyebben kanyarodik. Autópálya menetben a rendszer tovább javítja a kormányérzetet, és az autó simábban, pontosabban reagál a vezető kormányparancsaira.

Ez a videó jól szemlélteti a rendszer hatékonyságát:

Az adaptív kormányzás tehát kényelmesebbé és élvezetesebbé teszi a vezetést. A Ford rendszerének központi eleme egy precíziós vezérlésű működtető egység, ami a kormánykerékben kapott helyet, így nincs szükség a jármű hagyományos kormányművének átalakítására. A működtető egység – egy elektromotor és egy fogaskerék-áttétel – erősíti fel vagy mérsékli a vezető kormánymozdulatát. Az eredmény: még közvetlenebb kapcsolat bármilyen sebességtartományban, függetlenül a jármű méretétől vagy kategóriájától.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS

Instagrm

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Támogatás
Népszerű