Csatlakozz hozzánk

Műhely

Lángban álló gázautó – Videóval

Újabb előítéletre borulhat a feledés homálya. Ausztriában összehasonlító teszttel tették próbára, miképpen ég ki egy benzines, illetve gázüzemű autó. Bár szalonnát egyik lángja mellett sem sütnénk, a látottak megnyugtatóak

Közzétéve

ekkor

MPS Alkatrész

A teszt elszenvedője egy benzines, 2005-ös évjáratú Mitsubishi Carisma, tankjában harminc liter benzinnel, illetve egy vele egykorú, Fiat Dobló furgon volt. Utóbbit üres kiegészítő tankkal, viszont tizenöt kilogramm cseppfolyós földgázzal feltöltve borították el a lángok.
Miután Wels városának önkéntes tűzoltói mindkét autót a motorterük alatt, szakszerűen felgyújtották, azok rövidesen teljes terjedelmükben lángoltak. Az első abroncsok nagyjából öt percig bírták, nem sokkal később pedig a szélvédők is berobbantak. A Carisma légzsákjai húsz perc múlva oldottak ki, utastere is csak ekkor kezdett el kiégni. A földgázos jármű reduktora az égés harminckettedik percében oldott ki, mire a gáz a tartályból az autó alá áramlott és ott elégett. A benzines tartálya három perccel később hasadt szét, és a benzin égig érő lángoszlop helyett szintén az autó alá, a földre folyt és ott is égett el. Az autók kevesebb, mint egy óra alatt égtek ki teljesen.

Az akciófilmekből ismert jelenet tehát mindkét esetben elmaradt. Az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) illetékese, Josef Thurnhofer elmondta, hogy az eddigi töréstesztek a jelenlegi teszttel összevetve azt mutatják, hogy egy gázautó kiégése semmivel sem veszélyesebb, mint a benzineseké. Ha a teszt eredménye szélesebb körben is ismertté válik, az lendületet adhat a földgázüzemű autók forgalmának. A modern, költséghatékony és környezetbarát technológia elterjesztéséhez persze az sem ártana, ha minél több vállalkozás állna rá a CNG-s autók kiszolgálására. A megnyugtató teszteredmény azért nem teszi fölöslegessé a kézi poroltót. Ez a hasznos szerkezet minden autóban elfér, körültekintő használatával baj esetén minimalizálható a tűz okozta kár.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS

Instagrm

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Támogatás
Népszerű