Csatlakozz hozzánk
Ohropax 800x

Műhely

Téli gumi: mikor kerüljön fel?

Idehaza nem kötelező a téli gumi használata, azonban a szabályozások sokszor országonként eltérőek lehetnek.

Közzétéve

ekkor

Jogos és örök kérdés, minden évben előjön, és minden évben érdemes is beszélni róla! Tél tábornok a hétvégén valószínűleg már bekopogtat, úgyhogy aki eddig nem cserélt, annak ideje előkotornia a téli szettet.

Aki előrelátó volt, az talán már az októberi fagyok alkalmával felrakta/felrakatta a téli gumit, azonban utána még jött egy melegebb időszak, így nem feltétlenül ők járak a legjobban. Ekkor, ahogy az lenni szokott, lement az első “csereromham”, az elmúlt napokban viszont már a tartósabb hideg is körvonalazódni kezdett. Így hát sajnos ha szó szerint vesszük a “mikor”-t, arról már le is csúsztunk, célszerű még azelőtt ellátogatni a gumishoz, mielőtt ezt a bizonyos körvonalazódást felkapja a sajtó és telekürtöli vele az autósok fejét (mint például most mi is).

Ha közelít a tél

Általánosan elterjedt és sokak által ismert a 7 fokos szabály, ami lényegében annyit jelent, hogy guruljunk el a gumishoz, ha az átlaghőmérséklet (tartósabb ideig) hét fok alá csökken. Alacsonyabb hőmérsékletnél ugyanis megkeményedik és veszít tapadásából a nyári gumi.

A 7 fok persze leginkább csak iránymutató, ilyenkor ugyanis már nagyobb az esély arra, hogy hajnali fagyok, vagy esetleg havazás is közelegjen. 

Az állapotát is nézd

Már a tárolásra is célszerű figyelni! Felni nélkül egymás mellé állítva, időnként forgatva érdemes eltenni, felnivel pedig egymásra téve, szintén időnként mozgatva szükséges tárolni. Míg a nyári gumiknál az 1,6 mm-es profilmélység viszonylag megengedő (már 2,5 körül igen csereérett tud lenni), addig a télinél 3-4 mm körül el kell gondolkodni az új szett vásárlásán!

téli gumi

A törvény lecsap

Idehaza nem kötelező a téli gumi használata, azonban a szabályozások sokszor országonként eltérőek lehetnek. Ausztriában például november 1. és április 15. között kötelező, legalább 4 mm-es profilmélységgel. A büntetés akár többezer euróra is rúghat, érdemes figyelni a határátlépéskor. Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumi. Szlovákiában ugyanakkor nem kötötték dátumhoz, összefüggő hó/jégtakaró esetében azonban 4 mm profilmélységű téli garnitúra az előírás! Szlovéniában november 15-től március 15-ig minimum két téli gumi “viselete” kötelező, 5 centiméter hóréteg felett pedig a hólánc is. 

téli gumi

Milyet használjunk?

Ahány ház, annyi szokás. Mindenesetre a tesztauto.hu csapata januárban a Goodyear, a Continental, a Nokian, a Michelin és a Sailun téli gumijait is tesztelte! Az eredményeket ide kattintva olvashatjátok el.

Fizet-e a biztosító, ha nincs téli gumi az autón?

Ez szintén egy jogos kérdés, foglalkoztunk is vele, ebben a cikkünkben találhatjátok meg a választ.

Röviden: “lehetséges, hogy a kötelező biztosító szakértői véleményre támaszkodva, a 2013-as 72/2013. (XII. 2.) NFM rendelet alapján úgy ítéli meg, hogy nem megfelelő, 4 mm-nél kisebb profilmélységű gumiabroncsok is szerepet játszottak a balesetben, és megpróbálja behajtani a kifizetett kártérítést.”

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
Ohropax

Facebook

HIRDETÉS

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 6812719225 Feed will not update.

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű