Csatlakozz hozzánk
Ohropax 800x

Hírek

Teszt: utólagos LED-izzók használata – pro és kontra

Közzétéve

ekkor

Fontos és mindig aktuális témát hozott fel a kreszvaltozas.hu

Sokan kérdezik közösségi felületeken, hogy milyen LED-izzót jó használni a halogénizzók kiváltására és kinek, milyen beszerzésűvel mi a tapasztalata. Rögtön érdemes tisztázni, hogy a hazai szabályok szerint ezek a LED-izzók nem szabályosak, nem rendelkeznek E-jellel, és nem számítanak a halogén izzókkal csereszabatos alkatrésznek. További gyakorlati probléma, hogy a lámpában elfoglalt pozíciójuk (fókuszpontjuk), valamint fénykibocsátásuknak az iránya, módja eltér a halogén izzókétól, így nem feltétlenül kapja az ilyen izzót beszerelő autós a várt eredményt. Rendszerint rossz lesz a fényszóró vetítési képe, főképp igaz ez a vetítőlencsés tompított lámpákkal rendelkező autótípusokra.

Mindez nem feltétlenül áll összhangban az utólagos LED-izzókat gyártók és forgalmazók ígéreteivel, amelyek jobb fénykibocsátásról, fénnyel telítettebb megvilágítási területről szólnak. Mindezt egy ténylegesen LED-re tervezett fényszóró töredékáráért, olyan típusokba is, amelyeket még nem is gyártottak, illetve nem gyárthattak LED-lámpákkal. Hasonló a helyzet, mint tizenéve az utólagos xenon-szettekkel volt, azzal a különbséggel, hogy a halogének kiváltására szánt LED-izzók most olcsóbbak, mint régebben a xenon készletek voltak.

A csereszabatossági problémák miatt a használat során számos anomália léphet fel. Egyrészt a LED-izzósra átszerelt autó sofőrje se feltétlenül fog úgy látni, mint amire számított, másrészt a rosszul világító, ráadásul erősebb fényű lámpa bántóan zavarhatja a közlekedés többi résztvevőjének a szemét, hiszen ez még a szabályosan beállított, gyári LED-lámpával szerelt típusoknál is előfordul. Így a szabályok mellett van bőven indok a halogén izzók LED-re való cseréjével szemben.

Fontos szempont a ledizzók hőtermelése. Ezt az izzótesttel egybeépített kis hűtőventillátorral oldják meg a gyártók, ilyen van az általunk, Kínából rendelt készlet darabjain is. Emiatt azonban nem alkalmazhatóak a fényszórók gyári porvédői, hiszen azok akadályozzák az izzó hűtését, ami a bura épsége miatt fontos (a műanyag lámpatest károsodhat a hőtől). Mindemellett a LED-izzók gyártói kiemelik, hogy termékük csak korlátozottan vízálló-kosztűrő. A fórumokat böngészve a felhasználói vélemények is megosztottak, de többségükben nem tartják jó ötletnek a halogén tompított izzó cseréjét LED-re.

A LED-izzó kialakítása: a fényforrás elhelyezkedése nem egyezik a halogén izzó fényképzési pontjával

Mindennek ellentmondhat, hogy neves európai gyártók is foglalkoznak a H1, H7 halogén foglalatokba illeszthető LED fényforrások gyártásával és forgalmazásával. Azonban ezek a márkák hangsúlyozzák a termékismertetőikben az általuk kínált LED-izzók szűk felhasználhatósági területét, tehát off-road célra kínálják, kiemelik, hogy közúti forgalomban nem használhatók a vakítás miatt. A gyárilag LED-lámpákkal szerelt autók fényszórói dinamikus vezérléssel ellátottak, tehát a fénykéve alkalmazkodik a kocsi mozgásához, így kevésbé vakítanak. Egy utólag beszerelt LED-izzó így, még ha jó is a beállított vetítési kép, számos közlekedési szituációban vakíthatja a közlekedés többi résztvevőjét: például berugózáskor vagy dombhátra hajtva.

A LED-izzókat kipróbálók egy felhasználási pontot találtak, amely több hátránytól mentes: a távolsági fényszóró halogén izzójának a cseréjét. Egyrészt a távolsági fényszóró egyhuzamú üzemeltetési ideje jóval rövidebb, mint a tompítotté, így a káros felmelegedésre kisebb az esély. A forgalom többi résztvevőjének a vakítása is másodlagos kérdéssé válik, hiszen elméletileg a távolsági fényszórót más forgalmi résztvevőtől mentes útszakaszokon használják az autósok. Előnyként említik még a felhasználók, hogy a LED-izzó reakciója gyorsabb, és a fénykürtölés hatásosabb adott esetben, ez akár a közlekedésbiztonságot is szolgálhatja (de ettől még nem szabályos).

Az általunk vásárolt LED-izzó készlet egy drágább darab volt: a ledizzókészletek (általában párban adják) 5-30 ezer forintba kerülnek. A drágábbtól jobb minőséget vártunk, ezt támasztotta alá az elegáns csomagolás és a készlet darabjait kibontva a jó minőségi benyomás. A gyártó a készletben adta a hűtéssel egybeszerelt LED-izzókat, valamint trafókat, porvédő tömítőgyűrűket, kábelkötözőt és egy képes tájékoztatót.

Azonban szembesülni kellett vele, hogy az autók többségébe a készlet megvásárlása kevés a beszereléshez. Mivel egy-az-egyben a lámpák foglalatai nem feltétlenül alkalmasak a LED-izzók fogadására. Ehhez típustól függően külön adaptert kell rendelni, amelynek az ára 600 forinttól úgy 15 000 forintig terjed. Továbbá az adatbuszos elektronikai rendszerű autókba még egy illesztőmodulra is szükség van, hogy ne zavarja össze a gyáritól eltérő teljesítményfelvételű és ellenállású LED-izzó a rendszert.

Kipróbáltuk az izzókat, hogy vajon tényleg előnnyel járnak-e, a halogén izzókhoz képestDe kiemeljük ismét, hogy közúton szabálytalan az utólagos LED-izzók használata, a próbát ipartelepen belül végeztük. Egyrészt macerás volt a beszerelés, mert szükség volt adapter beszerzésére is. A gyári porvédők nem mentek a helyükre. A tompított fényszóró vetítési képe megváltozott, amit a beállítással nem tudtunk helyre hozni. A távolsági fényszórónál ez kevésbé volt probléma, tényleg nőtt a fénytelítettség, de a vakítás mértéke is. A melegedést nem próbáltuk, mert hosszabb üzemidőt nem töltöttek az izzók az autóban, hiszen szabálytalanok, nem mentünk ki a forgalomba.

A LED-izzó és a halogén a gyári foglalatban: nem csereszabatosak, adaptert is rendelni kellett (a háttérben a matrica nem a beszerzési forrásra utal, hanem a próbára bevont autó olajcseréjére)

Így több kockázatot, mint előnyt találtunk a halogén izzók LED-izzókra való váltásával. Ráadásul a bekerülési költség is az adapterszettel a tervezettnél magasabbra kúszott, amelyből egy tíz év fölötti, gyakori autótípushoz már új utángyártott fényszórót is lehet kapni. Így azt tudjuk tanácsolni azoknak az autósoknak, akik jobban szeretnének látni, és ezért gondolkoznak a LED-izzó beszerelésén, hogy első körben válasszanak a márkás izzógyártók nagy fényerejű és szabályos halogén izzói közül, amelyek bár nem olcsók, de még mindig olcsóbbak, mint a LED-izzók. Ráadásul a használatuk szabályos, és a fényteljesítményük érzékelhetően jobb az alap halogén izzókénál. Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az öregedő izzó veszít a fényerejéből, tehát nem csak akkor érdemes cserélni a fényszóróizzókat, ha kiégnek: tapasztalatunk szerint 2-3 év után érzékelhető a fényerő csökkenés.

Továbbá sokszor nem az izzó milyensége tehet arról, hogy a sofőr nem lát rendesen sötétben: ma már jellemző probléma a műanyag lámpaburák mattulása. Ez első körben polírozással orvosolható – lásd korábbi cikkünket -, ha ez sem elég, akkor pedig érdemes új, akár utángyártott fényszórókat vásárolni, mert az is jobb lesz a régi bemattult, besárgultnál. Sokszor pedig a rosszul beállított lámpák a felelősek a fényhiányos esti közlekedésért, így gyakorta elég beállíttatni a fényszórókat a jó éjszakai látáshoz.

 Végezetül az ide vágó 6/11990. KöHéM rendelet:

A világító és fényjelző berendezések alkalmazására és működésére vonatkozó további műszaki feltételek

38. § (1) A páros számú tompított és távolsági fényszórókat fajtánként és oldalanként külön, a helyzetjelző lámpákat oldalanként vagy átlósan külön kell zárlat elleni védelemmel ellátni. Ezt az előírást az 1991. évi július hó 1. napja után engedélyezett járműtípusokra kell alkalmazni.

(2) A világító és fényjelző berendezések által kibocsátott, illetőleg visszavert fények színkoordinátáit az 1980. évi 3. törvényerejű rendeletben meghirdetett —, az 1968. évi november hó 8. napján Bécsben aláírásra megnyitott — Közúti Közlekedési Egyezmény határozza meg.

(3) A járművek jóváhagyásra kötelezett aszimmetrikus tompított fényszóróiban és távolsági fényszóróiban csak jóváhagyási jellel ellátott izzólámpát szabad alkalmazni.

42. § (1) Járműre csak jóváhagyási jellel ellátott távolsági fényszórót szabad felszerelni.

44. § (1) A járműre csak jóváhagyási jellel ellátott tompított fényszórót szabad felszerelni. A jármű egyedi forgalomba helyezésének engedélyezése során – a tompított fényszóró által biztosított megvilágítási kép vizsgálata alapján – e rendelkezés alól a közlekedési hatóság felmentést adhat.

46. § (1) Járműre csak jóváhagyási jellel ellátott ködfényszórót szabad felszerelni.

forrás: kreszvaltozas.hu

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
Ohropax

Facebook

HIRDETÉS
Good Year téli gumi

Instagram

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű