Csatlakozz hozzánk
Volvo Galéria

Nagyvilág

A nap videója – kerüljük ki, vagy menjünk neki?

Az országutat nem csak emberek és járműveik használják, de vadállatok is. Nekik ráadásul nem tanítja meg senki, hogyan kellene felmérni a közeledő autó sebességét, így amikor egy nagytestű vad áthaladni igyekszik, az különösen balesetveszélyes – nem csoda, hogy ilyen törésteszt is készült már.

Közzétéve

ekkor

Épp a minap kerültek szóba az IIHS legújabb töréstesztjei, melynek láttán pedzegettük, hogy egy modern autóban könnyen előfordulhat, hogy jobban jár a vezető – hogyha már a megelőzésre nem gondolt – akkor nem elkerülni próbálja a balesetet, hanem miközben teljes erejéből lassítja a járművét, arra törekszik, hogy az autó orrában kiépített energiaelnyelő zónák minél nagyobb részét használja az ütközésben. Azaz minél inkább menjen neki az akadálynak. Fura tanács, mi is érezzük, de íme egy videó arról, hogy bizonyos esetekben a neves német autóklub, az ADAC is egyetért velünk.

Németül kevésbé értők kedvéért, ebben a filmben azt láthatjuk, amint egy ballisztikus zseléből készített vaddisznócsalád kiszalad egy 80-nal közelítő Golf elé. A tesztelők először elkerülni próbálják az ütközést, viszont ha jön egy autó szembe, akkor ez nem bizonyul jó ötletnek, sem az öreg III-as Golfban, sem az éppen ilyen helyzetekre kitalált ESP-vel szerelt modern verzióban – egyik sem ér vissza időben a sávjába, így autó autóval ütközik.
Ezért a tesztelők azt is kipróbálták, mi van, ha a vezető csak fékez, de nem próbálja elkerülni az ütközést, ráadásul mindezt a mai biztonsági normák felől nézve elavultnak számító III-as Golfban. Az eredmény megnyugtató: még az öreg kasztni is megvédte az utascellát a tetemes vadkan tömegtől, és a kocsi végig a sávjában maradt, így némi anyagi és természeti kár árán, de személyi sérülés nélkül megúszható volt a baleset. Fontos megjegyezni, hogy a tesztelt III-as Golf a hazai autópark átlagos életkorára nézve is releváns modell, tehát ezt a tesztet nyugodtan magunkra vehetjük: ha jönnek szembe, akkor kisebb baj egy erős vészfékezés után a vadat elütni. Legalábbis, ha nem valami magas építésű, és szép agancskoronával az életünkre törő szarvasról van szó – erről az esetről ebben a tesztben nem szólnak.

A legjobb talán az, ha megpróbáljuk megelőzni magát a vadveszélyt is! A Siren7 vadriasztó rendszere akár 300 méteres hatótávot is biztosít, itt olvashatsz róla többet. 

Tesztautóinkat a Siren7 vadriasztó védelmezi!

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS

Facebook

Instagram

HIRDETÉS
HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű