Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Alkalmazkodó típus – Mazda 3 használt teszt

Sanyi ezúttal egy Mazda 3-mal fogadott, ami Németországból jött, kora ellenére keveset futott és egy igazán sokoldalú motort tudhat magáénak. Ez a típus…

Közzétéve

ekkor

Ha Sanyihoz vagyok hivatalos használt tesztre, többnyire három dolog biztos. Az egyik, hogy már megint belenyúlt egy jó japán vételbe. A másik, hogy tiszta járgánnyal fogad. A harmadik pedig, hogy valamiféle Csillagok Háborújához köthető relikviával találkozom az utastérben. Ezúttal egy Mazda 3-mal fogadott, ami Németországból jött, kora ellenére keveset futott és egy igazán sokoldalú motort tudhat magáénak.

Ez a típus valódi Jolly Joker lehet, kiváltképp azoknak, akik szeretnek kényelmesen, mégis lendületesen autózni, valamint az értéktartást is a fontos szempontok közé sorolják.

A Mazda talán egyik legfőbb erénye, hogy mindig is volt középutas modellje. Méghozzá olyan, ami nem azt érzékelteti, hogy „kevesebbért kevesebbet kapsz”. És ennek nagyon egyszerű oka van: nem alá-fölé, mindinkább mellérendeltségi viszonyt hoztak létre a márkapaletta tagjai között. Mindenki azt kapja, amire szüksége van. Ezért is jó a 3, hiszen benne összpontosul a legtöbb kívánság. Hogy mik ezek? Igyekeztem feltérképezni…

Az első gondolatom valami olyasmi volt, hogy „hú, de más volt 10 évvel ezelőtt a divat”. Na persze a Mazda mindig is kicsit szembement a fősodrattal, mind dizájnban, úgy műszaki tartalom terén. De – hogy vigyek egy kis aktualitást a tesztbe – itt most inkább a legújabb és a két szériával ezelőtti külső különbözőségeket zongoráztam le fejben. Mégis mikor lett a mosolygó tiniből szigorú, nagyszájú kamasz? A kérdés költői, mindenesetre érdekes látni, mennyit változott a szedánok mostanra kissé háttérbe szorult világa.

Gömbölyded, kedves formák, alapvetően magát nagynak mutató (4,595/1755/1470 mm), mégis valamivel rövidebb, és szűkebb tengelytávú (2640 mm) mint jelenkori testvére. Amit kompenzál a magasságával és ezáltal rá is erősít a kompakt érzetre. Alapvetően jól tartja magát a küllem mind esztétikumát, mind állapotát tekintve. Utóbbi mondjuk annyira nem meglepő, lévén a gazdája autókozmetikus, itt a suszter cipője elv nem érvényesül.

Azért – ismerve a korrózióra való hajlamosságot – karosszériás képességeket sem árt „növeszteni”, és hát ennél a pontnál sóhajtottam egyet-kettőt. Rá is kérdeztem Sanyinál, hogy hogy áll az autó alja, mire sokatmondóan annyit válaszolt, hogy jól, de cserébe törődni kell vele. Amennyire diplomatikus, annyira igaz a válasz. De tényleg, vásárlás előtt kötelező alánézni (mondjuk ez amúgy is alapszabály)!

Esetünkben viszont nincs ezzel gond, 144 ezer kilométer után pedig a belső is úgy néz ki, mintha a kormányon kívül semmihez nem nyúltak volna az évek során. Nincs megkopva az ülés, nincsenek kifényesedve a gombok, nem zörög-csörög semmi. Az összeszerelési minőség tökéletesen tartja magát, pedig műanyag az van bőven. De azok mind a strapabíró fajtából. És milyen szerencse, hogy ekkoriban még nem szerették annyira alkalmazni a zongoralakkot.

használt Mazda 3

A kialakítás komfortos, mai szemmel nézve feltűnő a változatosság, itt egy él, ott egy csőműszer-páros, mögötte félkörívben megbújó, némileg Toyotás érzetet keltő fedélzeti egység. Itt még nincs minimalista elrendezés, meg kell tanulni, hogy mi hol van, aztán egykettőre otthonos lesz. Számomra kellemes ez a belső, ráadásul a felszereltség is hozza napjaink elvárásait: parkradar, tempomat, ülésfűtés, automata klíma – csak hogy néhány fontosabb részletet említsek.

Ugyanakkor magát a felszereltségi szintet nem is olyan egyszerű meghatározni, ahány piac, annyi szokás, ami nálunk TX Plus, az a németeknél GT. Ez nem csupán az extrázottságban, de a külső megjelenésben is visszaköszön. Fórumokon próbáltam okosodni, de még a tulajok között is akadt bizonytalankodás. Sanyi ezt a témát azzal zárta rövidre, hogy küldött egy fotót egy nemrégiben megtartott mini Mazda találkozóról és mind az öt autónak különböző volt az orra. Ennyit az autóipar egyhangúságáról.

használt Mazda 3

Amiről még nem volt szó, az a Mazda 3 praktikuma. Kis túlzással lefedi a „bármikor, bárkinek, bármire” szentháromságot, legalábbis ami az átlagfelhasználást illeti. Elöl igazán kényelmes a térkialakítás, az ülések tartása kielégítő, habár hátrafelé kissé szűkül a lábtér, még a második sor is élhető méreteket ad. A csomagtartó 430 literes, bővítve pedig egész épkézláb a lépcsőkialakítás. Apró érdekesség az ajtó trükkös nyitása, a szedánnál a középső féklámpába rejtették a gombot, a hatchback esetében a jobb hátsó lámpába.

Számos ponton megtestesíti az ideális autó képét a Mazda 3, és valószínűleg az 1.6-os, 109 lovas motorral is szerethető lenne. De itt más a helyzet, hiszen a kétliteres, 151 lóerős, 191 Nm nyomatékú benzines nem csak kényelmessé, de karakteressé is teszi a hármast.

A vezetési stílushoz tökéletesen igazodó erőforrásról van szó, amiben akkor is marad kraft, ha kicsit jobban oda kell lépni a gázpedálra.

A 16 szelepes, közvetlen befecskendezéses MZR DISI kulturált, ráadásul teljesen vállalható fogyasztást biztosít. Városban 8 fölött számolhatunk, de átlagolva 7 liter alá is bekacsinthatunk, lábtól függően persze. Gyorsan hozzátenném, hogy az i-STOP rendszernek hála egy minden helyzetben pontosan reagáló start-stop rendszert kapott a Mazda 3, ami nagy segítségünkre lehet az autó étvágyának mérséklésében.

használt Mazda 3

Akár a zöldnél kilövő, gyorsan gangoló kategóriából, akár a kevésbé intenzív reakciójú sofőrök közül kerül ki az autó gazdája, a vélemény valószínűleg hasonló lesz: ezt az autót jó vezetni.

Alacsonyabb fordulaton is kellő lelkesedést ad a kétliteres, ami nem mellesleg ügyesen dolgozik össze a hatsebességes manuális váltóval. Nem követeli a kapcsolást, az elváltási pontok széles skálán mozognak, itt is inkább a sofőr stílusa lesz a döntő.

A 10 másodperces gyári 0-100 sprint igen visszafogott adat, a valóságban ez inkább 8,5 körül van, és ha már gyorsulunk, beszéljünk a megállásról is, elöl 300-as tárcsák dolgoznak, kitűnő hatékonysággal! Amit még kiemelnék, az a futómű, bár Sanyi szerint rosszabb utakon hajlamos megszólalni, ez a teszt alatt nekem nem tűnt fel. Az annál inkább, hogy magabiztosan tartja magát a kanyarban, a szervo meg kellően nehéz, precízen tartható kontroll alatt minden mozdulatunk.

használt Mazda 3

A Mazda 3 – tulajdonságai fényében – érthető módon jól tartja az árát. Általánosságban nézve nem sok értelme van belemenni a részletekbe, mert motor/felszereltség/állapot alapján elég nagy a szórás. Azonban a 150 ezer körüli futású, 10 év környéki modellek ezzel a motorral, ezen a szinten 2,5 millió forint környékén mennek. Nem olcsó, de a piac reálisan árazta be, ez talán a mostani tesztünkből is kiderült.

Újként anno járt a szerkesztőségben egy CD185 GTA, azt a tesztet ide kattintva érhetitek el!

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS

Instagram

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű