Csatlakozz hozzánk
Volvo Galéria

Tesztek

Bizonyít, ha hagyod érvényesülni – Honda CR-V 2.0 Hybrid Lifestyle teszt

Közzétéve

ekkor

Nézzen ki jól, legyen nagy, biztonságos, kényelmes, fogyasszon keveset, lehetőleg ne kávédaráló-jellegű motor legyen benne – elvárások, amikkel nap mint nap találkozhatunk, ha az autóvásárlás a téma. Az sem meglepetés, hogy minél komolyabb a kritériumok listája, annál jobban ki kell nyitni a pénztárcát. Így van ez a CR-V-vel is, tud mindent, amit kell, cserébe az árát is elkérik. Ez így egy korrekt deal, nézzük meg, miért is lehet ezt ilyen magabiztosan kijelenteni.

Találkoztam már a CR-V-vel, igaz az 1.5-ös VTEC motorral szerelt, manuális váltós verzával, így az e-CVT-s hibrid a kétliteres motorral számomra is újdonság volt. A Honda SUV-ja a kisebb motorral is teljességgel vállalható, azonban ez a konfiguráció még egy fokkal emeli a vezetési komfortot, az öntöltő hibriddel való fogyasztási játszadozás pedig minden arra fogékony autósnál külön szórakozási műfajjá nőheti ki magát. Valahogy így voltam vele én is, mert hiába adtam át az irányítást a CR-V-nek, az hiába leste minden kívánságomat, valami „jogkör” azért kellett nekem is. Egyébként ezért is szőttem bele az érvényesülést a címbe, mert a Honda a közepes és nagyobb szabadidőautóit úgy alkotta meg, hogy a vezetésen kívül ne legyen gondunk semmire. De még ott is ő irányít, ebből pedig gyorsan leszűrhető, hogy ez a modell leginkább a nyugodt, kiszámítható sofőrök nyugodt, kiszámítható autója lesz.

Már a külső is ezt bizonyítja

A CR-V se nem konzervatív, se nem extravagáns, valahol a kettő között van, de azt nagyon jól csinálja. Érződik, hogy a Hondának végtelen tapasztalata van abban, hogy az európai ízlésvilághoz alakítsa a formaterveit. Remek a kiállása, de nem akar kecses lenni, sem légies, és a maga 4,6 méterével meg 1,6 tonnájával nem is kell annak tűnnie. A 18 colos felnik jól állnak rajta, a körbeműanyagozás is jó ötlet volt, talán a LED-es hátsó lámpa egy fokkal túlgondoltabb a többi részletnél, de ezt minden gond nélkül megbocsáthatjuk a CR-V-nek.

Annak fényében meg főleg, hogy igazán hasznos részletekkel igyekeztek a praktikumot és a biztonságot növelni. Kettőt kiemelnék, az egyik a könnyed csomagtérajtó: nem kell elektromos nyitás-zárás, mert pakkal a kézben is bárki ki tudja nyitni – emlékezzünk csak vissza az 508-ra, ott korántsem volt ez ilyen egyszerű mutatvány. A másik a hanggenerátor (hivatalos nevén Akusztikus Jármű-figyelmeztető Rendszer), ami az EU szabályozásainak köszönhetően ma már kötelező. Közepes forgalomban simán meghallottam, ha érkezett az autó, és bár a bemutató videónkban említettem, hogy valószínűleg a nagyvárosi forgatagban elveszne a „zene”, legyünk őszinték, a budapesti csúcsban amúgy sem hallunk meg minden autót a zebrán állva.

Ha kívülről vizsgálva szimpatikus a CR-V, akkor van egy jó hírem, beülve még jobban meg fog tetszeni. Ezt a térérzetet még a nagyobb szabadidőautók sem mindig tudják, egyszerűen parádésan játszottak a helykínálattal a tervezéskor, az első és az oldalsó üvegfelületek pedig nagyok, nincs „lőrés-effektus” a második sorban ülőknél sem. Pozitívum az ülőlapok hossza, mérete, kialakítása – remekül megtámasztja a combot, a támlával együtt a tartása is jó, ráadásul a lábunknak is rengeteg hely marad.

A CR-V egyébként tipikusan az az autó, amiben még hátul is élvezetes ücsörögni, lévén betettek egy „kanapét” a hátsó sorra. És akkor a csomagtér paramétereiről még szót sem ejtettem, 500 liter az alap és 1,7 köbméter a maximum űrtartalma, jó kialakítású a perem, egy mozdulattal ledönthetőek a támlák, szóval itt sem lesz hiba.

Lifestyle szinten már egy rakat extra jár, innen feljebb már csak az Executive felszereltséget találjuk. Többségét a videóban említettük, számomra a legnagyobb kedvenc a szemüvegtartóból előbillenthető gyerekfigyelő tükör volt, de a halszemoptikás tolatókamera is hasznos dolog, még úgy is, hogy kéttenyérnyi visszapillantókat kapunk. A központi rendszer lehetne valamivel modernebb és letisztultabb – habár a droidosoknak ismerős lesz a kezelőfelület. Az általános problémaként emlegetett laggolást szerencsére nem tapasztaltam. A digit műszerfal átlátható, fontos információkat közvetít a sofőr számára, a kormány állításával egész jól magamra tudtam szabni. A CR-V mindent egybevetve nagyon otthonos, könnyen hozzá lehet szokni a komfortjához.

Kitűnő az anyagminőség, tartós érzetet kelt a CR-V, egyedül a hegesztési varratokat tudtam volna feledni

A jelenlegi motorpaletta mindössze két tagot számlál, az 1.5-ös VTEC Turbo mellett a kétliteres i-MMD található. A rövidítés a Multi-Mode Drive-ot rejti, aminek a megoldása nagyon egyszerű: elektromos, hibrid, valamint benzines üzemmódban is használhatjuk az autót. A villanymotor és a négyhengeres benzines rendszerteljesítménye 184 (az auto-data.net adattáblázata szerint 212) lóerő és 315 Nm, ez a kivitel kizárólag e-CVT automatával kapható. Ennek a kezelőpultját láthatjátok az alábbi képen: futurisztikus, de könnyen értelmezhető és szokható, jobbján a módválasztó lehetővé teszi a sportos, a takarékos, és az elektromos üzemmódot. A „váltó”, ami egyébként lényegében csak névleg az –  de erről érdemesebb lenne egy külön cikket írni -, pontosabban inkább a gázreakció valamiféle olyasmi érzetet ad, mintha húznák az autót, abszolút szabályozott módon és keretek között emelkedik a fordulat, nem érdemes padlózni, nem az adja a vezetés élményét.

Ami az étvágyát illeti, városban élvezet lesz gyűjtögetni az elektromos kilométereket, így a fogyasztást gyakorlatilag minimálisra csökkenthetjük. A rendszer gyorsan visszatölt, gyorsan le is merül, óvatos használatnál valahol olyan 3-5 km csikarható ki belőle. Nagyobb gyorsításoknál persze már beavatkozik a benzinmotor, de teljességgel „lábfüggő” a dolog. A saját átlagom valahol 5 liter környékén volt, tartós pályázásnál gyanítom nem ez lenne a jellemző. A komfort mind a futóművét, mind pedig a szigetelést illetően kifogástalan, garantálom, hogy ötpercnyi vezetés után kis Buddhaként száll ki belőle az egyszeri tesztvezető is.

Igazán kedveltem a CR-V-t, szinte biztos vagyok abban, hogy hosszabb távra is jó választás lehet, ugyanakkor 12-13 millió forint nem kevés, így még inkább kíváncsi leszek arra, hogy évek múltán hogyan alakul majd az értéktartása és a tartóssága. Az alap 8,6-tól indul, a csúcs az összekerekes Executive, a listát itt találjátok, mi pedig igyekszünk leszervezni legalább még egy CR-V-t, hogy teljesebb lehessen a róla alkotott kép.

Varga Tibor kollégámmal egy rövid bemutatót is készítettünk a tesztautóról. Ha mobilról nem állítható HD minőségűre, használjátok ezt a linket.

A tesztlehetőséget a Honda Motor Europe – Magyarország biztosította!

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS

Facebook

HIRDETÉS
HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű