Csatlakozz hozzánk
Ohropax 800x

Tesztek

Józan döntés – Mazda CX-30 Skyactiv-X180 GT Plus teszt

Közzétéve

ekkor

Tesztautóinkat a Siren7 vadriasztó védelmezi!

Miért okos a Mazda? A jelenlegi európai palettájukon alig 7 modell elérhető, mégis minden fontosabb kategóriát lefednek. Kisautó, családi szedán, kombi, roadster, kis SUV, nagy SUV, közepes SUV. Miért okos még a Mazda? Mert a meglévő, jól bevált technológiáit és módszereit fejleszti, csiszolja a lehető legjobbra, nem sajnálva az időt, anyagi forrásokat. A japán márka az autóipar kaotikus világában egy jól működő, fenntartható rendszert alakított ki, mostani tesztünkben pedig ismét megtapasztalhattuk az általuk képviselt szellemiséget.

A CX-3-nál kissé komolyabb, a CX-5-nél kicsit barátságosabb, igazán korrekt középút a CX-30

A CX-30-at – teljesen új modellként – egy olyan szegmensben dobták bele a mélyvízbe, ahol jelenleg a legnagyobb az autós népsűrűség. Mindenki azon van, hogy valamivel kitűnjön, látványosabb, okosabb, zöldebb legyen, mint a versenytársak. A Mazda nem így matekozott, és teljesen más úton indult el, melyet a letisztultság és a klasszikus, mégis modernizált megoldások szegélyeznek. Ezzel is ki lehet emelkedni a tömegből, és ami az egészben a legjobb, hogy ez a bizonyos józanság egyáltalán nem egyenlő az unalommal!

A CX-3 és a CX-5 közé beillesztett kompakt SUV is abból főz, ami a Mazda „kamrájában” található. Ami a külsőségeket illeti, a KODO formanyelv ma már szinte mindenkinek ismerős, a CX-30-at mégis sikerült úgy összelegózni, hogy ne legyen teljességgel összetéveszthető a kisebb, de főképp a nagyobb testvérével. Ha már mindenképp hasonlítgatni szeretnénk, akkor talán az új 3-as a legközelebbi rokon. Mintha annak egy kissé felfújtabb, crossoveresített változatát látnánk, hasonlóan nagy ajtókkal, magasra tolt farral, mutatós első-hátsó lámpatestekkel.

CX-30

Mintha egy tömbből faragták volna ki, hibátlanok az átmenetek

Az arányokat remekül eltalálták, a 4,4 méteres hossz mellé alig több mint 1,5 méteres magasság párosul. Az orr hosszú, de még jól belátható, az oldalsó üvegeket szűkre szabták, ami lendületet ad a formának, cserébe hátul kicsit csökkenti a térérzetet. A körbeműanyagozás, a 18 colos felnik, a CX-5-nél kevésbé karakteres hűtőrács mind-mind nagyon ügyesen eltalált részlet. Kevés a dísz, de ami van – például a fronton végigfutó ezüst -, az is ízléses. Kiemelkedő fényminőségű a LED lámpa, a távolságival simán be lehet világítani egy fél utcát, véletlenül pont egy nagyobb áramszünet idején volt lehetőségem kipróbálni, talán a legjobb széria fényszóró jelenleg a piacon, az automatikáján azonban volna még mit csiszolni, mert kicsit későn reagál.

CX-30

Hátul gömbölyű, az orr szögletesebb, az összhang mégis kellemes

Nagyjából emlékeztem arra, hogy odabenn mi fogad majd, de mégis minden egyes alkalommal meglep, hogy mennyire ügyesen ötvözi a Mazda a régi és az új világot. A műszerpultot, a háromküllős (fűthető) kormányt, és az egyszerű, kevésgombos kezelőszerveket nézve érezzük autóban magunkat, mintsem egy űrhajóban. Ez nem szemrehányás a többi gyártó felé, imádom a sci-fit, de kell ilyen is, és úgy érzem a Mazda ismét rátalált egy olyan belső dizájnra, amit évtizedekkel ezelőtt is csak szeretni lehetett. Persze ez így elég szubjektív kijelentés, az is lehet, hogy másoknak meg túl egyszerű/komor hatást kelt.

Mielőtt még valaki félreértené, ez az irányzat korántsem egyenlő az elavultsággal. A GT Plus szint nem fukarkodik a modern extrákkal. Csak a rend kedvéért felsorolok párat, jár elektromos csomagtérajtó, kétzónás automata klíma, ablaktörlő jégtelenítő, első-hátsó radar, és ez csak az, amit a Plus jelent, önmagában a GT is rengeteget ad. Széria a head up display, a holttér- és keresztirányú forgalom figyelő, a városi vészfékrendszer gyalogosvédelemmel, és a 9 colos központi kijelző is. A teljes listát itt találjátok.

A kijelzőhöz visszatérve, érintős megoldás helyett itt is a tekerőgombos kezeléssel találkozhatunk, ami egyáltalán nem rossz, kimondottan gyorsan rá lehet érezni a használatára. A képernyőn akár a mild-hibrid rendszer működését, vagy a hengerlekapcsolás aktivitását is nyomon követhetjük.

CX-30

Sok pozitívumot fel tudnék sorolni a CX-30 mellett, de mind közül talán az egyik legfontosabb az utazási kényelem. Kevés az olyan autó, amiben valóban pihentetőnek érződik a vezetés. Kényelmes, szupercsendes, a futómű pedig békésen viselkedik még a kevésbé jó útburkolatokon is. A helykínálat megfelelő, a könyöklőt úgy állítjuk be, ahogy csak akarjuk. Egy napfénytetőt szívesen láttam volna még a tesztautóban, mondjuk nem olcsó mulatság, 260 ezret kell érte fizetni az opciós lista szerint.

CX-30

430 liter az alap csomagtér, 1406 literesre bővíthető

A belépő Skyactiv-G122 és a csúcsot jelentő X180 között nagyjából egymillió forint a különbség, köztünk még ott van a G150 és a D116, de talán az első kettőt érdemes a leginkább egymás mellé tenni. Előbbit még régebben egy 3-assal teszteltem, nagyon szimpatikus volt mind a menetteljesítményét, mind pedig a fogyasztását illetően. A Skyactiv-X-et, amit a Mazda oly sokáig tökéletesítgetett, most volt lehetőségem először kipróbálni. A kétliteres, 180 lóerős szívómotor a maga 224 Nm-es nyomatékával egy kihalóban lévő, ám annál élvezhetőbb, kiszámíthatóbb dinamikát képvisel. Az új fejlesztésű erőforrás egyfajta átmenet a benzines és a dízel technológiák között, képes öngyulladásos módon üzemelni, ami a fogyasztásra és a károsanyag-kibocsátási adatokra is jó hatással van. Előbbi jótékony tulajdonságait elég hamar meg is tapasztalhattam, az első 150 kilométeres nagyátlagot 5,6 literes fogyasztással hoztam le.

CX-30

Szívóbenzin, dízeles erényekkel

A gázreakció, az ideális fordulat eltalálása a váltásnál-kigyorsításnál egyszerűen nem összehasonlítható a kisturbós motorokéval. Össze kell csiszolódni, de a végeredmény kellemes, még ha nem is a padlógázas zöldtől-pirosig gyorsulgatást jelenti. A hatos váltó kapcsolhatósága kitűnő, a kormány finom visszajelzéseket ad, azonban a meglehetősen kemény fékpedál szokatlan volt, japánoknál inkább az elnyúlós fékadagolhatóság a jellemző.

Varga Tibor kollégámmal egy rövid bemutatót is készítettünk a tesztautóról. Ha mobilról nem állítható HD minőségűre, használjátok ezt a linket.

Mazda CX-30 2.0 Skyactiv-X bemutató | tesztauto.hu

Habár most mi is otthon vagyunk, az elmúlt pár hónapban rengeteg olyan tesztautó megfordult nálunk, melyeket még nem mutattunk meg nektek. Ez is egy ilyen, nem mellesleg ebben a fenekestől felfordult helyzetben szinte üdítő a CX-30 józansága. A Skyactiv-X motor az elmúlt évek legnagyobb fejlesztése a Mazdától, megérte rá várni. A hétvégén jön az írott teszt is!

Közzétette: tesztauto.hu – 2020. március 27., péntek

A CX-30 befér 8 millió alá, egészen pontosan 7,7 körül kell keresgélni a kezdőárat. Tesztautónk ezzel szemben 9,2 milliós árcédulát kapott. Nehéz eldönteni, hogy – hiába nem túlzó összeg – ez a másfél millió forint különbség megéri-e? Én magam sem tudnám megválaszolni, mert nagyon egymás mellé kellene tenni őket. Amiben viszont biztos vagyok, hogy a CX-30 egy hosszú távra szóló választás és ebből a szempontból majdhogynem mindegy, hogy melyik kivitel mellett tesszük le a voksunkat, mert nagyot nem hibázhatunk.

A tesztlehetőséget az Autó Mirai Kft., a fotózás helyszínét a szenttamási Almásy-kastély biztosította, köszönjük!

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
Ohropax

Facebook

HIRDETÉS

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 6812719225 Feed will not update.

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű