Csatlakozz hozzánk
Ohropax 800x

Tesztek

Teszt: Mitsubishi Outlander 2,2 D

Hazánkban jelenleg 800 darab Outlander közlekedik, ezek mellé valószínűleg sok új kerül forgalomba, mert ha sikerül az embereket beültetni a megosztó külsejű autóba, akkor az meggyőzi a vezetőjét, hogy ez kell neki…

Közzétéve

ekkor

Én már ültem Mitsubishi Outlander SUV-ben a menetpróbán, és könnyen mondok bármit is, hiszen vannak tapasztalataim. Viszont aki először meglátja, nem biztos, hogy eljut a vezetőülésig.  Legalábbis a külső alapján, amely kissé ingerszegény. Pedig próbálták különlegesre készíteni, de valahogy ez a különlegesség nekem nem jött át – inkább egy funkcionálisan jól használható autóra gondolok, ha ránézek, nem pedig a gyönyör tárgyára.

Lehetne karakteresebb egy kicsit, de ez a külső, mint mindig, elég szubjektív téma. Az biztos, hogy az elődnek volt némi karaktere azokkal a határozott élekkel. Viszont ez olyan szépen le lett gömbölyítve, hogy sokkal jobb a légellenállása. A frontrészről minden kidudorodó alkatrészt eltüntettek, még az ablakmosó fúvókáit is, hogy ne keltsenek turbulenciát.

Ez rendben is van, így több kilométert lehet megtenni egy tankolással, mint ezelőtt, de az 5,7 literes vegyes fogyasztási adat biztos, hogy nem tartható. Nekünk a teszten 8,1 liter volt a végére a kijelzőn lévő adat, de Zoli kollégánk, aki már túl van egy hosszabb teszten, egy ilyen típussal 6,9 literes fogyasztással szállt ki belőle tempós autópályázás után. Ez nem rossz érték, ha azt vesszük, hogy mekkora gép ez.

A filmen is ő mondja el a tapasztalatait:

A benzinmotoros változatot nem volt alkalmunk kipróbálni, de nem is hiszem, hogy nagyon labdába rúghatna gazdaságosság terén a dízel változatokkal. A súly-lőerő arányban ez a crossover a legjobb a kategóriában, hiszen csak a régi modell előzi meg ebben, amelynek a súlyából majd két mázsát faragtak az új modellen. A régi azonban erősebb volt, de a 150 lóerő és 380Nm elég ebbe az új karosszériába, én nem is kívántam volna többet. Ha kell, jól lehet vele előzni. Azonban nagyon nagy a különbség az automata és a kézi váltós típusok között.

Számomra érthetetlen, hogy miért nem kerülhettek be olyan extrák a kézi váltósba, mint a távolságkövető tempomat (mondjuk ha az a magyarázat, hogy azért, mert nem tudná állóra fékezni az autót baj esetén, mint az automatát, akkor megértem), vagy legalább azt láthatnánk a kijelzőn, hogy mekkora sebességet rögzítettünk épp, illetve a gazdaságos vezetés kis levélkéi is hiányoznak a műszerfalról. Viszont jó hír, hogy az ECO mód bekapcsolása mellett is van elég erő az autóban, így ha környezettudatosan autózunk, akkor sem kell attól félni, hogy pl. egy előzésnél nem férünk vissza a sorba.

Az automata váltós viszont olyan szolgáltatásokat kínál, amit kár lenne kihagyni, ha már kiadunk ennyi pénzt egy autóért. Főleg biztonsági és kényelmi extrákról van szó, de ezeket érdemes is manapság megvásárolni, hiszen nagyon sokat jelentenek mind biztonságban, mind kényelemben.

Hét légzsák szériában figyel az autóban, az adaptív tempomat (ACC) és az ütközés hatását mérséklő rendszer (FCM) is megér egy-egy misét… E két utóbbi közös munkájának köszönhetően ha elbambulnánk, az autót teljes biztonsággal meg tudja állítani, ha az előttünk lévő autó vészfékezésre kényszerülne. Arra is kapunk figyelmeztető jelzést, ha esetleg menet közben elhagyjuk a sávot (LDW), de ez él a kézi váltós verzióban is.

Ezek főleg országúton jönnek jól, a terepen viszont ott a hibátlan hajtáslánc. Az elektronikusan vezérelt négykerékhajtás bármilyen úton a lehető legtökéletesebb tapadást biztosítja. Háromféle állítási lehetőségünk van: 4WD ECO, 4WD AUTO és 4WD LOCK. Ezek közül mindenki megtalálja a megfelelőt, ezt a Mitsubishi majd 20 éves versenytapasztalata is garantálja.

Az utastérről azt hallani, hogy prémiumkategóriás anyagok felhasználásával készült, de azért lássuk be, ez egy tömegcikk, nem egy Rolls Royce, ehhez képest az anyaghasználat tényleg jó. Az illesztések is rendben vannak, egy valami zavart csak az utastérben, a kívülről beszűrődő zajok, amelyek ugye egy prémiumnak szánt autóban nincsenek.

Az utastér remekül variálható, elegendő hely van benne 5 felnőttnek is, ha viszont többen utaznánk rövid távra, arra is van lehetőség: a csomagtér padlójából két pótülést is be lehet hajtogatni a harmadik sorba.

Említést érdemel még a középkonzol, ahol a Rockford Fosgate audiórendszer érintőképernyőjén választhatunk a navigáció, az autó paraméterei és a rengeteg funkció közül. Ezen a kijelzőn a színek is rendben vannak, nincs karácsonyi hangulat tőle az autóban – kék, szürke és zöld árnyalatok dominálnak rajta. Az új Outlanderrel valami új is elkezdődik a Mitsubishi életében, hiszen ennek az alapjaira már elkészült a Plug in Hybrid EV is, amelyről gyári leírást alább olvashattok.

Új határok felé: Outlander Plug-in Hybrid EV

A Mitsubishi Motors, amely 1966 óta az elektromos mobilitás úttörője, és az első sorozatgyártású elektromos autó gyártója (i-MiEV, 2009), eltökélten keresi azokat a határokat, amelyek átlépése lehetővé tenné, hogy az elektromos járművek (EV-k) mozgástere ne korlátozódjon a városokra.

Ez az új, messzire tekintő szemlélet hosszú távú kutatási-fejlesztési projekteket is magában foglal az új akkumulátor-technológiák terén (összhangban a METI Új Generációs Jármű Stratégiájának Térképével*), valamint elektronikai téren: innovatív hajtásláncok (mint a kerékagy-motor), illetve olyan projektekkel, mint a nagy hatótávolságú, csekély károsanyag-kibocsátású járművek fejlesztése.

Ez utóbbiak legújabb megtestesülése az új generációs Outlander hálózatról is tölthető plug-in hibrid (P-HEV), az Outlander Plug-in Hybrid EV.Az új Outlander Plug-in Hybrid EV nem egy már meglévő, belsőégésű motorral (ICE) hajtott jármű adaptációja, de nem is egy kifejezetten plug-in hibridnek épített modell, hiszen felépítménye ugyanaz, mint a hamarosan bemutatkozó új Outlander ICE (belsőégésű motoros változat) – ez pedig már önmagában is mérnöki bravúrnak számít.

Mindez annyit jelent, hogy ez lesz az első olyan, jelentős autógyár által kínált modell, amit kezdettől fogva úgy terveztek, hogy mind az ICE, mind pedig a PHEV hajtáslánc befogadására alkalmas legyen.

További MITSUBISHI tesztjeink itt. Katt.

Ha a Tesztauto.hu cikkei segítettek a szolgáltatások és a járművek kiválasztásában, akkor a kérünk benneteket, hogy a vásárlásnál tegyetek erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatjátok a Tesztauto.hu működését. Köszönjük!

mitsubishi outlander 2012 menetpróba

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
Ohropax

Facebook

HIRDETÉS

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 6812719225 Feed will not update.

HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű