Connect with us

Tesztek

Meglátni és nem szeretni – Mitsubishi Outlander 2.2 DI-D 4WD teszt

Az ember már csak olyan fura szerzet, hogy az esztétikus dolgokat szereti. Még akkor is a szépet részesíti előnyben, ha az kényelmetlenebb, kevesebbet nyújt, mint formailag kihívásokkal küzdő ellenfele.

Published

on

Meglepő, hogy ezt az axiómát a Mitsubishinél még nem tették magukévá. Meglehet az is, olyannyira nagy a magabiztosság, oly mértékben bíznak a műszaki tartalomban, hogy a külalakot már nem is tartják fontosnak. Ebben az esetben viszont a marketinget, a tájékoztatást kellene jobban megnyomni, mert a potenciális vásárlóknak valószínűleg fogalma sincs arról, mi van az embléma mögött.

A Mazda egy jól csengő nevet adott technológiai újításainak és úton-útfélen ismételgette a SKYACTIV szót. Így már az is tudja, hogy valami újdonságot hordoznak a friss Mazdák, akiket teljesen hidegen hagy az autózás világa. A Mitsubishi ezzel szemben szép csendben bevezette az Outlandert, csak halkan utalva arra, hogy elődjénél 100-150 kilogrammal könnyebb, a dízelmotorja pedig igen alacsony sűrítési aránnyal dolgozik. Ahelyett, hogy a mellüket döngették volna, mert a 465,5 centis hosszhoz tartozó 1590 kilogrammos saját tömeg igen jó eredmény, az agyonajnározott, éppen 10 centivel rövidebb CX-5-nél is csak 60 kilóval nehezebb. Innen úgy néz ki, gond van a kommunikációval, lemaradásban vannak a konkurenciához képest.

Ki merem jelenteni, hogy a legnagyobb hátrányt a formatervező-részlegnek sikerült összeszednie. Olyan, mintha a múltban ragadtak volna. Évek óta megy a küzdelem, hogy megtalálják a helyes irányt, de csak nem sikerül. A Outlander első generációja úgy nézett ki, akár egy koncepcióautó – nem sokat törődtek a részletekkel, a végeredmény elnagyolt. A második nemzedéket a Peugeot-val és a Citroënnel közösen alkották meg, igazi eltérés csak az orr- és farrészekben volt. A franciák szebbet, kívánatosabbat alkottak, a Mitsubishin keveset segített a ráncfelvarrás is, de megkapva a trapéz alakú hűtőrácsot, legalább illeszkedett a márkaarculatba.

Úgy tűnik, a mostani modell tervezésekor is rossz évszámot ütöttek az időgépbe. Még alig jelent meg, máris elavultnak tűnik. Nincs olyan határozott kiállása, mint ellenfeleinek, esetlen jelenség. Nem csak az összképpel van probléma, hiába keressük a szép részleteket is, inkább az olyan felzaklató részleteket látjuk meg, mint a hátsó lámpák. Ezt az autót nem úgy közelíti meg reggel a gazdája, hogy szemét a vonalain legelteti. Inkább a telefonjába bámul, pillantását már csak a kormány mögött emeli föl – ott már kellemes a környezet.

     
Evolúció

Egy átlagos Outlander tulajdonos az átlagnál bátrabb. Volt mersze a szalonban közel menni az autóhoz és kinyitni az ajtaját. Ez pedig, akárcsak a mesékben a próbák kiállása, jutalmat érdemel. A legkisebb királylány keze és a fele ország helyett itt barátságos utastér jár az elszántságért. Ez az a pont, ahol az Outlander már el tudja adni magát. Tengelytávja ugyan nem a kategória legnagyobbja, mégis hatalmas kabint sikerült kialakítaniuk a mérnököknek. Elöl-hátul társ a kényelem, a hátsó utasok lábtere bődületes, üléseik tologathatóak, háttámlájuk állítható és a tető is messze van a fejektől.

Kényelmetlenül csak a pótülésekre kényszerültek érezhetik magukat, az ő lábaik a második és harmadik sor közé szorulnak, bár maguk az ülések elég nagyok és könnyen megközelíthetőek. Nem érdemes ezeket teljes értékű ülőhelyeknek tekinteni, rövidebb utakat azonban be lehet vállalni rajtuk – vannak helyzetek, amikor jól jönnek. Érdemes azonban azzal számolni, hogy a két plusz ülés csökkenti a csomagtér méretét, így az ötüléses verzió 591 literével szemben itt 502 áll rendelkezésre, no meg 17 liter a padló alatt. Ha ez éppen kevésnek tűnik, a csúsztatható hátsó ülésekkel könnyedén növelhetjük a teret. Jutott hely az ülések mögött egy termetes mélynyomónak is, pohártartót is találnak a harmadik sor utasai, az emelőt és kerékkulcsot pedig a poggyásztér falába dugták. Átgondoltnak tűnik a hátsó traktus.

A sofőr környékén viszont nincs minden rendben, a gombokat alaposan szétszórták – a csomagtérajtó elektromos működtetését le lehet tiltani a vezetőülésből, de a kapcsolójáért a középkonzol alján kell kotorászni, míg a fedélzeti számítógép adatai közötti váltáshoz nem a kormányon kell gombot nyomnunk, hanem a volántól balra, a műszerfalon, közvetlenül a menetsabilizálóé mellett. Lehet, hogy az utastérben inkább a formákra, anyagokra figyeltek.

Előbbi ugyan nem hordoz semmi különlegességet, egyszerű, könnyen befogadható vonalakkal dolgoztak. Annyi játékot engedtek meg maguknak, hogy a műszerfal mindkét oldalát kissé a vezető felé fordították. Ügyeltek arra is, hogy milyen anyagokból építkeznek, a bőr kellemes tapintású, a műanyagok ott, ahol muszáj, puhák, olyan helyeken, ahol üzemszerű használat közben nem érhet el a kezünk, spórolósabbak. Sajnos néhány olyan ponton is keményebbek a kelleténél, amit gyakran tapogatunk – az ablakemelők kapcsolói körül placc éppen ilyen. Szép, ahogy a kerek gombokat krómkarika szegélyezi, a fekete zongoralakk azonban fölösleges – látszik rajta minden tapintás nyoma és a szöszöket is nagy lelkesedéssel gyűjti. Ám úgysem ezekre az apró kilengésekre fogunk figyelni, inkább az utastér nyugodt hangulata ragad magával, amihez alaposan hozzájárul a kijelzők minősége is.

Mind a középkonzol érintőképernyőjének, mind a fordulatszámmérő és kilométeróra közé csempészett kijelzőnek minőségi a grafikája. Ha ennyire figyeltek volna a külső részletekre is, elzavarni sem lehetne az embereket az autótól.

Megújult a motor is, ez már nem az a Peugeot-eredetű darab, ami az 508-asban és az Evoque-ban is szolgál. Új fejlesztés, bár ennek lökettérfogata is 2,2 liter. Nem piszkálták föl túlságosan, bőven lehet még benne tartalék, a 150 lóerő és 380 Nm azonban bőven elég arra, hogy ezt a nagy bódét vígan mozgassa. Már alig valamivel ezres fordulat fölött megszállja az élet, így nem kell sokat kapkodni a váltóhoz. A hatsebességes szerkezet kis erővel, pontosan kapcsolható, ám találkoztam már precízebb darabbal is. A fokozatok kiosztása azonban kissé a terepjárókéra hajaz, az első nekem rövidnek tűnt.

Emiatt is gondolom úgy, sokkal jobban illik hozzá az automata, nem passzol már ehhez az autóhoz sem az, hogy nekem kelljen a tajtékot verni a nyomatéktengerben. A tudáshoz viszont ilyen áttételezésre van szükség, mert az Outlander a szabadidő-autóknak az a képviselője, amely terepen is elemében érzi magát. Érezni, hogy van mögötte tapasztalat, ezért is volt bátorsága a hazai importőrnek a bemutatót terepre vinnie.

 Mitsubishi
Outlander
 Honda
CR-V
 Hyundai
Sante Fe
 Mazda
CX-5
 Hossz (mm)  4655 4570 4690 4555
 Szélesség (mm) 1800 1820 1880 1840
 Magasság (mm) 1680 1685 1680 1670
 Tengelytáv (mm) 2670 2630 2700 2700
 Csomagtér (liter) 502  589  585  503
 Saját tömeg (kg) 1590  1517  1700  1530
 Össztömeg (kg) 2260  2075  2510  2105
 Hengerűrtartalom
(cm3)
2268  2199  2199  2184
 Teljesítmény
(kW(LE)/min)
 110(150)/3500  110(150)/4000  145(197)/3800  110(150)/4500
 Nyomaték
(Nm/min)
 380/1750  350/2000  421/1800  380/1800
 Gyorsulás
0-100 km/h (s)
 10,2  9,7  9,4  9,4
 Végsebesség
(km/h)
 200  190  190  197
 Átlagfogyasztás
(l/100km)
 5,4  5,8  5,9  4,5
 CO2-kibocsátás
(g/km)
 140  154  155  119
 Ár (forint)  10 790 000  10 508 000  10 899 000  9 940 000

<br< div=””></br<>

A kocsi hasmagassága 19 centiméter, így aztán kevésbé kell óvatoskodni terepen, olyankor jól jön a lökhárítók kialakításával nyert pár fokos terepszög-nyereség is. Az Outlander magabiztosan mozog olyan helyen is, amit más SUV-nak csak fényképen merünk mutogatni. Ilyenkor persze szükség van az állandó négykerék-hajtásra, amit egy kapcsoló segítségével aktiválhatunk. Ha nem siratófalat akarunk mászni, elegendő lehet az automatikus állás is, aszfaltra pedig az elsőkerék-hajtás dukál. Bár, ez utóbbi esetben is automatikusan juttat nyomatékot a hátsó kerekekhez, ha túlságosan csúszós felületre tévedünk.

A szokatlan tudás persze kis áldozatot követel. Terepre ugyanis nem mehetünk feszes futóművel, ezért az Outlander lágyabb hangolást kapott. Nem dől vészesen a karosszéria, de aszfalton kategóriatársai személyautósabb viselkedést mutatnak. Azoknál azonban jobban észrevenni az úthibákat, amiket a Mitsubishi ugyanakkor ügyesen palástol. A kormányzás sem támogatja a hirtelen irányváltásokat, a rásegítés mértéke és a pontosság is inkább a nyugodt vezetésre ösztönzi a sofőrt. Pedig ha akarjuk, egészen fürgén válthatunk vele sávokat, nem érezni, hogy mekkora batárban ülünk. Ez a mérlegen sem látszik, hiszen a fogyókúra hatására sikerült 16 mázsa alatt tartani az autó saját tömegét, ami igen dicséretes.

Ennek az eredménye pedig a tankolások során tapasztalható igazán. Jobbára városban használtam az autót, de még így sem sikerült 7,4 liternél több gázolajat lefolyatni a torkán. No, a fentieknek kellene valami hangzatos nevet adni, tegye csak kíváncsivá a piacot!

Amíg viszont csendben duzzog a sarokban, nagyon kevesen veszik a bátorságot, hogy megközelítsék. Félszeg mosolyként meg lehetne ereszteni egy kis árcsökkentést is, mert a listaár meghatározása során nem szégyenlősködtek. Ilyen sűrű mezőnyben szükség lenne erre is. Hisz az Outlander nagyon jó autó, csak kevesen járnak utána.

További MITSUBISHI cikkeink itt. Katt.

Ha a Tesztauto.hu cikkei segítettek a szolgáltatások és a járművek kiválasztásában, akkor a kérünk benneteket, hogy a vásárlásnál tegyetek erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatjátok a Tesztauto.hu működését. Köszönjük!

HIRDETÉS
FANTIC E-BIKE

Facebook

Instagram

És akkor hátulról még meg sem mutattuk. 🤯 #volvo #c40recharge #teszt #mik #magyarig #carstagram #tesztautohu #carphotography #evcar #elektromosauto @volvogaleriabudapest
És akkor hátulról még meg sem mutattuk. 🤯 #volvo #c40recharge #teszt #mik #magyarig #carstagram #tesztautohu #carphotography #evcar #elektromosauto @volvogaleriabudapest
5 hónap telt el
View on Instagram |
1/9
Ugye, hogy milyen sokat számít egy jól átgondolt facelift? Szinte rá sem ismerni az S-Crossra, a lényegen ugyanakkor nem változtattak. Tesztünk a címlapon! #tesztautohu #scross #facelift #suzuki #hungary #carstagram #mik #instahun #magyari #2022 #newcar #carphotography @magyarsuzuki @benserobert
Ugye, hogy milyen sokat számít egy jól átgondolt facelift? Szinte rá sem ismerni az S-Crossra, a lényegen ugyanakkor nem változtattak. Tesztünk a címlapon! #tesztautohu #scross #facelift #suzuki #hungary #carstagram #mik #instahun #magyari #2022 #newcar #carphotography @magyarsuzuki @benserobert
6 hónap telt el
View on Instagram |
2/9
Építünk Wartburgot? 😎 #deagostini #wartburg #353 #ddr #instahun #magyarig #modell #hobbi #veterán
Építünk Wartburgot? 😎 #deagostini #wartburg #353 #ddr #instahun #magyarig #modell #hobbi #veterán
6 hónap telt el
View on Instagram |
3/9
Megépítenéd? Nézz fel a tesztauto.hu-ra, akár már most megrendelheted a sorozatot! #deagostini #wartburg #353 #ddr #modell #hobbi #magyarig #mik #instahun #tesztautohu
Megépítenéd? Nézz fel a tesztauto.hu-ra, akár már most megrendelheted a sorozatot! #deagostini #wartburg #353 #ddr #modell #hobbi #magyarig #mik #instahun #tesztautohu
7 hónap telt el
View on Instagram |
4/9
Elég menő lett a Tucson Beast, az Uncharted filmben tűnik fel, már csak ezért is megnézzük! 😎 @hyundai_hun #tucson #beast #uncharted #funday #tesztauto #instahun #2022 #magyarig #hyundai
Elég menő lett a Tucson Beast, az Uncharted filmben tűnik fel, már csak ezért is megnézzük! 😎 @hyundai_hun #tucson #beast #uncharted #funday #tesztauto #instahun #2022 #magyarig #hyundai
8 hónap telt el
View on Instagram |
5/9
Alig 50 példány készült a Nürburgring csomagos kivitelből. 360 millióért kelt el. 😨 #lexus #lfa #joemacari #mik #instacars #japan #lexuslfanurburgringedition #lexuslfa #carstagram #carphoto #tesztauto
Alig 50 példány készült a Nürburgring csomagos kivitelből. 360 millióért kelt el. 😨 #lexus #lfa #joemacari #mik #instacars #japan #lexuslfanurburgringedition #lexuslfa #carstagram #carphoto #tesztauto
Alig 50 példány készült a Nürburgring csomagos kivitelből. 360 millióért kelt el. 😨 #lexus #lfa #joemacari #mik #instacars #japan #lexuslfanurburgringedition #lexuslfa #carstagram #carphoto #tesztauto
Alig 50 példány készült a Nürburgring csomagos kivitelből. 360 millióért kelt el. 😨 #lexus #lfa #joemacari #mik #instacars #japan #lexuslfanurburgringedition #lexuslfa #carstagram #carphoto #tesztauto
8 hónap telt el
View on Instagram |
6/9
Felfedeztük vele a város rejtett zugait. Teszt még idén! 🇸🇪 #volvo #xc40 #suv #tesztautohu #carphotography #sunshine #sunset #hungary #instahun #instacars #canon #carphoto #újautó #2021
Felfedeztük vele a város rejtett zugait. Teszt még idén! 🇸🇪 #volvo #xc40 #suv #tesztautohu #carphotography #sunshine #sunset #hungary #instahun #instacars #canon #carphoto #újautó #2021
9 hónap telt el
View on Instagram |
7/9
Címlapos tesztünk! 😎 #citroen #citroenec4 #elektromosauto #evcar #tesztautohu #instacars #magyarig #újautó #villanyauto #carstagram #carphotography #electriccar #canon #hungary🇭🇺 @citroenmagyarorszag
Címlapos tesztünk! 😎 #citroen #citroenec4 #elektromosauto #evcar #tesztautohu #instacars #magyarig #újautó #villanyauto #carstagram #carphotography #electriccar #canon #hungary🇭🇺 @citroenmagyarorszag
Címlapos tesztünk! 😎 #citroen #citroenec4 #elektromosauto #evcar #tesztautohu #instacars #magyarig #újautó #villanyauto #carstagram #carphotography #electriccar #canon #hungary🇭🇺 @citroenmagyarorszag
Címlapos tesztünk! 😎 #citroen #citroenec4 #elektromosauto #evcar #tesztautohu #instacars #magyarig #újautó #villanyauto #carstagram #carphotography #electriccar #canon #hungary🇭🇺 @citroenmagyarorszag
10 hónap telt el
View on Instagram |
8/9
Mit tesztelünk épp? Kitaláljátok? #tesztautohu #újautó #magyarország #mik #instahun #canon #carphotography #carstagram
Mit tesztelünk épp? Kitaláljátok? #tesztautohu #újautó #magyarország #mik #instahun #canon #carphotography #carstagram
10 hónap telt el
View on Instagram |
9/9
HIRDETÉS
FANTIC E-BIKE
HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű