Csatlakozz hozzánk
Volvo Galéria

Tesztek

Tankoláskor elájultam – Renault Scénic 1,2 TCe teszt

Azt már korábban is megosztottam veletek, hogy szeretem a Scénicet. Gyerekkel, kutyával ideális autó, éppen ezért örültem neki, hogy kicsi turbós benzinmotorral is kipróbálhatom.

Közzétéve

ekkor

Az előző Scénic tesztben már minden praktikumot megmutattam nektek, de ismételjük át a lényeget. A magas építés miatt nekem sokkal természetesebb az üléspozíció, könnyebben találom meg az ideális beállításokat, mindezt úgy, hogy a mögöttem ülő térdének is marad bőven hely. Imádom a Scénic rengeteg pakolórekeszét, a padlóban található üreget, a hatalmas ajtózsebet és a tologatható, szintén méretes üreggel rendelkező könyöktámaszt, ami nem csak hasznos, de kényelmes is. Aki a kocsi további praktikus részeire kíváncsi, olvassa el nyugodtan az előző cikket, mert most a kis turbómotor kerül a fókuszba, mert egy erősen kétarcú egységről van szó, így nem árt körüljárni a témát alaposan.

DeAgostini vw

Most tehát új motorral jött el hozzánk a Scénic, ami több szempontból fontos. Vannak ugyanis olyanok, akik meggyőződésből gyűlölik a dízeleket. A dízel drágább, ez talán az alapprobléma. Ott kezdődik, hogy magasabb az ára, de jól tudjuk, hogy azt, hogy mennyibe kerül egy autó, nem a vételi ár mutatja meg, hanem az ár mellett a szervizköltségek és a fogyasztás. A dízelek fogyasztásával nincs gond, de magasabb szervizelési költségeik, és drágább alkatrészeik okoztak már meglepetést azoknak, akik nem sajnálták az energiát arra, hogy kiszámolják, hogy valójában mennyibe kerül nekik az autózás. Aztán ott van a környezetszennyezés. Szén-dioxidból ugyan kevesebbet pöfög ki, de ott vannak a nitrogén-oxidok, meg a korom, ami sokkal károsabb rövidtávon egy emberre nézve, mint a szén-dioxid hosszú távon a légkörbe kerülve.

Szóval vannak a dízellel szemben ellenérvek bőven, de vannak olyanok, akiknek egyszerűen nem tetszik a dízel hangja, vagy karakterisztikája. Itt a jó hír nekik, megérkezett az 1,2-es turbós, benzines Scénic, amely a régi 1,6-os szívó benzinest váltja. Teljesítménye 115 lóerő, maximális nyomatéka pedig 190 Nm, mindez 2000-es fordulatszámon, szóval nagyon családiasra lett hangolva a motor. Ettől persze még nem biztos, hogy családbarát.

Az 1,2 TCe, és hasonló méretű társai arra lettek kitalálva, hogy nyugdíjazzák az 1,6 liter körüli szívómotorokat. Elsősorban ennek környezetvédelmi oka van, hiszen a jelenlegi mérési ciklust egy ilyen kicsi turbómotor jobban teljesíti, mint a nagyobb szívó. Hangsúlyozom, a mérési ciklusról van szó, komoly odafigyelés mellett, profi sofőrrel. Amint kiesünk ebből a ciklusból, például kizárólag városban, araszolva használjuk a kocsit, azonnal megugrik a fogyasztás, néha ijesztően. Sokkal jobban, mint amire egy 1,6-os szívónál számítanánk. A hagyományos, hétköznapi autóvezetőnek teljes szemléletváltáson kell átmenjen ahhoz, hogy ezeket a fogyasztási értékeket el tudja érni. Ha engedünk a csábításnak, és élünk a turbó nyújtotta plusz dinamikával, akkor a benzinkúton komoly pofont kaphatunk. Dinamikus, de semmiképp sem őrült módban levezetett 100 km után a következő értéket mutatta a kútoszlop:

Hangsúlyozom, hogy ez nem a hülyegyerek mód volt, sőt még fél-hülyegyerek módnak sem nevezném. Ez dinamikus, a turbó által nyújtott élmény kihasználására irányuló, szabályokat betartó autózás volt. Szóval érdekes paradoxon a turbómotor. Tatáknak való, ők elérhetik a jó fogyasztást. De ne legyünk igazságtalanok. A turbós, 1,2-es 7 liter körül is el tud járni, ami már elfogadható, és a lehetőség, hogy kicsit odalépjünk neki, az mindig adott.

De mit is kell tudni a Renault 1,2-es TCe erőforrásáról? A Renault Energy TCe 115 a Renault első olyan benzinmotorja, amely közvetlen benzin-befecskendezést és turbófeltöltést kapott. Ahogyan már említettem, az 1.197 cm3-es, teljes egészében alumínium szerkezetű motor az 1.6-os, szívó benzines erőforrás leváltására született, annál viszont 5 lóerővel, és 40 Nm-rel többet teljesít. A turbónak és a változó szelepvezérlésnek köszönhetően a motor maximális forgatónyomatékának 90 százaléka már 1500/perc fordulatszámtól elérhető, a csúcsnyomaték pedig a hétköznap használt fordulatszám tartományban 2000 és 4000 fordulat/perc között áll rendelkezésre, így a turbódízelekhez hasonlóan kényelmesen és rugalmasan autózhatunk vele. A befecskendező rendszer az üzemanyagot közvetlenül az égéstérbe juttatja be, mégpedig a motor pillanatnyi igénybevételétől függően. Ez a megoldás jobb hatásfokú égést, ezáltal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátást biztosít. Hangsúlyozom, mindezt papíron, ideális körülmények között.

Sokszor találkoztam már autók belsejében a „gyerektükörrel”, de míg nem volt gyerekem, addig nem igazán értékeltem. Viszont amióta szülő lettem, ez az egyik leghasznosabb extra számomra. Mindig nagy kérdés, hogy hogyan tudom a gyereken tartani a szemem vezetés közben. Persze, sehogy, vagy legalábbis így kellene, hogy legyen, hiszen a sofőr dolga az, hogy az utat figyelje. Nálunk viszont mindig nagy dráma van, ha mondjuk szombaton délben, az uszodából hazafelé a kocsiban elalszik a gyerek, mert akkor hazaérkezéskor fel kell ébreszteni, ami komoly hisztifaktor, és így a délutáni alvás kezdete is csúszhat egy-két órát. Ezt úgy igyekszem elkerülni, hogy hazaúton folyamatosan szóval tartom a kölyköt, mondókázunk, énekelünk. De így sem látom azt, hogy mikor biccen előre a kicsi feje, és egy-két perc egyedül éneklés után már hiába jövök rá, hogy a kiscsaj kiszállt a buliból, elbuktam a kora délutáni pihenést. A plusz tükörrel viszont, oda-oda pillantva, kontrollálni tudom a helyzetet, és azonnal tudom, hogy mikor kell váltani a Boci, bociról a Mennyország Touristra.

Még mielőtt megvizsgálnánk a konkurenciát, jöjjön az ár. A Scénic 1,2-es TCe motorral alapfelszereltséggel nem kapható. A Dynamique csomaggal akciósan 5.430.000 forintot kell érte fizetnünk. A Ford C-Max, az 1 literes EcoBoost motorral, ami tavaly az Év Motorja volt, 5.360.000 forintért vihető el. Ez a 100 lovas verzióra igaz, a 125 lóerős változat 100.000 forinttal drágább ennél, viszont a két változat forgatónyomatéka megegyezik, mindkettőé 170 Nm. A C-Max ára az alap, Trend felszereltséggel értendő. A Volkswagen Tourant indítja ebben a kategóriában, és itt is van kicsi, turbós, benzines motor a kínálatban. Az 1,2 TSi-vel szerelt, 105 lóerős Touran alapfelszereltséggel 5.786.350 forintba kerül.

A végső konklúzió az, hogy lehet takarékosan vezetni a Scénicet az 1,2-es turbómotorral, de szemléletet kell váltanunk. Ugyanis ha azt hisszük, hogy ezekbe a motorokba a turbó azért került bele, hogy öröm legyen velük az autózás, akkor a benzinkúton csalódni fogunk. Viszont ha megtanuljuk helyesen kezelni az újdonságot, akkor valóban lehet egy jól fogyasztó, és szükség esetén dinamikus autónk, aminek a fenntartási költsége alacsonyabb lehet a dízelénél, és nem mellékesen az ára is az, hiszen hasonló felszereltségű Scénicet 1,5-ös, 110 lóerős DCi-vel jó 400.000 forinttal drágábban vehetünk.

Hozzászólások

komment

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HIRDETÉS
FANTIC E-BIKE

Facebook

Instagram

HIRDETÉS
Volvo 300×250
HIRDETÉS
MPS Alkatrész 300

Népszerű